Бициклизам

БИЦИКЛИЗАМ
ЕУРО ВЕЛО 6

Транс-европска бициклистичка рута ЕуроВело 6, која спаја Атлантик са Црним морем, пролази кроз један од најлепших делова Србије. Рута кроз Србију, која се протеже од Бачког Брега до Брегова, подељена је на седам етапа. Четврта етапа Нови Сад – Београд (дуга 96 км), пролази територијом општине Инђија – од Чортановаца преко Бешке, Крчедина, затим путем поред Сланкаменачких Винограда до Старог Сланкамена и даље према Сурдуку.

Стаза води ободним делом Фрушке горе, пределом у ком се смењују шумовити пејзажи националног парка, сремске равнице, воћњака и винограда. Дуж стазе се налази низ видиковаца са којих се пружа прелеп поглед на дунавску обалу и околне пределе.

Скретањем са ове руте до интересантних насеља општине Инђија, туристи могу уживати у лепотама дунавске обале, упознати традицију ових простора али и савремени дух града Инђије, центра једне од најразвијенијих општина у Србији.

Карактеристике стазе кроз општину Инђија:
Дужина: 26 км
Висинска разлика: 154 м
Квалитет стазе: добар

ОДМОРИШТЕ ЗА БИЦИКЛИСТЕ У БЕШКИ

На трансевропској бициклистичкој рути ЕуроВело 6 која спаја Атлантски океан и Црно море и која пролази територијом општине Инђија, у Бешки је 2012. године уређено одмориште за циклотуристе.  На уласку у насеље из правца Новог Сада и Чортановаца, на хортикултурно уређеној површини, туристи могу направити предах, освежити се пијаћом водом, повезати се на бесплатну wifi мрежу и уз помоћ информација и мапа на постављеним инфо таблама испланирати наставак пута.

Одмориште за циклотуристе истовремено представља и мањи сеоски трг и парк пријатељства између Бешке и партнерског насеља Карлсхулд (Немачка) те стога носи име Парк Карлсхулд. Споразум о партнерству Бешке и овог баварског насеља потписан је још 2010. године.

 
ЈЕЗЕРСКА БИЦИКЛИСТИЧКА РУТА

Језерска бициклистичка рута је рута која повезује сва језера на територији источног Срема. Простире се на територији општина Рума, Ириг и Инђија поред језера:  Павловачко, Борковачко, Банковачко (Међеш), Добродол и Јарковци. Обухвата подручје између бициклистичке руте Сава и руте Срем, са којом је повезана путем тзв. Манастирске руте. Дужина језерске руте износи 155 км.

На територији општине Инђија језерска рута пролази кроз Љуково, затим поред Јарковачког језера све до Марадика. Обележено је и скретање за Јарковачко језеро као и стаза која води око језера. Рута води постојећим асфалтним путем и делом земљаним путем који је у добром стању.

Детаљније информације о бициклистичким рутама Срема могу се пронаћи на веб сајту www.srembike.rs.