Вести

Бешка фест 2016

У организацији Туристичке организације општине Инђија и Завичајног друштва „Стара Бешка“ у петак и суботу, 2. и 3. септембра, у центру Бешке, одржаће се пета по реду манифестација „Дани војвођанско-баварскекултуре – БЕШКА ФЕСТ 2016” која својим међународним карактером и богатим садржајем привлачи велику пажњу медија и велики број посетилаца.

Разлог организовања оваквог фестивала у Бешки је тај што Бешка има партнерство и дугогодишњу сарадњу са баварском општином Карлсхулд. Манифестација стога подразумева посету и учешће гостију из Немачке.

Са жељом да се култура, традиција и гастрономија Војводине и Баварске представе на једном месту, у оквиру манифестације се организују Гастро фест, Етно фестивал, богат културно-уметнички програм војвођанских КУД-ова, наступ баварских музичара, Бавариан беер партy, концерт тамбурашког ансамбла “Равница” из Суботице и поп-рок концерт бенда “Беттy Боом”.

Поред занимљивог програма, оба дана од 18 часова, посетиоци ће имати прилику да се упознају са гастрономским специјалитетима Баварске и Војводине. Наиме, у Бешку долазе гости из Баварске са својом музичком групом, али и са чувеним баварским кобасицама, перецама, кифлама… Од посластица на менију наћи ће се и принцрегент торта, шварцвалд торта, колач биненштих, куглофи, баварски колачи са јабукама и шљивама. Точиће се и чувено оригинално баварско пиво.

Домаћини ће и ове године припремити специјалитете из богате војвођанске трпезе – бешчанске кобасице, домаће пљескавице, шваргле, џигерњаче, шунку, јела са роштиља… У понуди ће бити и стари, заборављени војвођански колачи – колач на кукурзовини, салчићи, крофне, лење пите, штрудле са маком, орасима и вишњама.

Организатори манифестације су Туристичка организације општине Инђија и Завичајно друштво „Стара Бешка“, а суорганизатори КУД „Бранко Радичевић“ Бешка, Канцеларија за младе општине Инђија и Друштво Етноарт“ из Инђије. Манифестација се одржава под покровитељством Општине Инђија, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.