Вести

“Бешка фест 2018”

“БЕШКА ФЕСТ – Дани војвођанско-баварске културе” одржаће се по седми пут у Бешки у петак и суботу, 7. и 8. септембра 2018. године. Међународним карактером и богатим разноврсним садржајем манифестација већ годинама привлачи велики број посетилаца, љубитеља добре забаве и гастрономије. У специфичној војвођанско-баварској атмосфери на терену за мале спортове у центру Бешке организовани су Гастро фест, Етно фестивал и богат културно-уметнички и забавно-музички програм. Наступе бројних културно-уметничких друштава, музичке групе из Баварске, тамбурашких оркестара, као и поп-рок концерте употпуниће богата гастрономска понуда. Баварски специјалитети – црвене кобасице са баварском кифлом, беле кобасице са баварском перецом и слатком сенфом, леберкез, затим куглофи, принцрегентен торта, колач биненштих, али и војвођански специјалитети – бешчанске кобасице, шваргле, роштиљ, затим крофне, штрудле, пите, салчићи само су део онога што ће посетиоци имати прилику да пробају. Ове године понуду фестивала употпуниће произођачи занатских пива, домаћих вина и бермета.

Манифестација се реализује у сарадњи са партнерском општином Карлсхулд из Баварске у циљу презентовања и афирмације традиције, обичаја, културе и гастрономије Војводине и Баварске, као и њиховог дугогодишњег прожимања на овим просторима. Разлог организовања оваквог фестивала у Бешки је тај што Бешка има дугогодишњу сарадњу и партнерство са баварском општином Карлсхулд. Манифестација стога подразумева посету и учешће гостију из Немачке.

Организатори “Бешка феста” су Туристичка организација општине Инђија и Завичајно друштво “Стара Бешка”, суорганизатори КУД “Бранко Радичевић”, Месна заједница Бешка и Друштво за неговање духовне културе и традиције “Етноарт” из Инђије, а покровитељи Општина Инђија и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.