Вести

Бициклисти првог бревета сезоне 2014. стартују из Инђије

Бревет 200 км Срема – први бревет сезоне 2014. стартује из Инђије, са платоа испред Културног центра 5. априла 2014. године у 9х. Трасу дугу 207 км са око 1000 метара вертикалног успона треба прећи за 13х30м односно на циљ треба стићи најкасније до 22.30х. Траса почиње већ традиционалном рутом преко Новог Сланкамена, Крчедина, Бешке, Чортановаца, Банстола, па преко Сремских Каловаца до Новог Сада и Цултуре Еxцханге Бике Китцхен кафеа, где ће бити прва контролна тачка.

 

Бревет је бициклистички догађај (не трка) чији учесници прате предефинисану трасу. Да би се успешно завршио бревет, потребно је испоштовати одређене временске лимите, како за целокупну вожњу тако и за стизање до одређене контролне тачке у одређеном временском периоду. Дужине бревета су од 200 па до 1400 км.  Бициклиста је потпуно самосталан и не може примати никакву помоћ од трећих лица, осим на самим контролним тачкама, тако да се мора сам о себи старати, одклањати дефекте или кварове на бициклу, суочавати се са свим временским условима који га током вожње могу затећи.

 

Рандоннеур бициклизам, често зван маратонски бициклизам, или нашим речима популарно “дугопругашки бициклизам”, може сваком бициклисти да значи нешто другачије. За некога је то више као тоуринг са пуно превезених километара кроз атрактивне пределе, обично са умеренијим темпом вожње. За некога другог то пак значи изазов брзине и што краћих постигнутих времена, где бициклисти себи постављају циљеве у виду рекорда трасе, најбољег личног времена и томе слично, а може значити и заједничку вожњу са мањом групом истомишљеника.

 

Рандоннéе (рандоне) француска реч која у слободном преводу значи “дуго путовање”. Бревет (бреве) такодје француска реч која значи “сертификат”, а у случају рандоннеур-ске вожње картицу коју сваки рандоннеур носи са собом и која се оверава на свакој успутној контролној тачки, те Бревет уствари значи “сертификована вожња”.