Вести

„Дани Милутина Миланковића“ у Старом Сланкамену

У част Милутина Миланковића, научника значајног у светским размерама, у Старом Сланкамену ће 14. октобра по први пут бити обележени „Дани Милутина Миланковића“. Овај значајан едукативни скуп одржаће се на платоу основне школе, са почетком у 16 часова и својим специфичним садржајем значајно ће обогатити понуду дешавања у нашој општини, те је планирано да се обележава и наредних година у октобру месецу.

Манифестација се организује у циљу популаризације личности и дела овог знаменитог научника, академика и професора Универзитета у Београду и обухвата Час науке Милутин Миланковић путник кроз васиону и векове, као и изложбену поставку о његовом животу и делу.

Милутин Миланковић, снагом свог талента и упорним и систематским радом исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству. Творац најтачнијег календара, популаризатор науке и хроничар научних збивања свога времена, у свету је најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба, чиме је трајно задужио светску цивилизацију. Климатске промене оставиле су трагове у Земљиној кори, на њеном рељефу и у седиментима, што је пружило могућност да се, на основу „трагова и записа” у стенама и рељефу, изврши реконструкција климатских промена.

Управо је Стари Сланкамен имао веома значајно место у доказивању Миланковићеве теорије. Истраживања лесног профила Чот у Старом Сланкамену пружила су увид у реконструкцију препознатљивог глобалног ритма смене Миланковићевих циклуса, односно климатских варијација током последњих приближно милион година. Приказани резултати апострофирају овај лесни профил као један од најпотпунијих палеоклиматских архива на европском континенту.

Занимљивом часу науке присуствоваће представници Удружења Милутин Миланковић, реномирани професори, представници Општине Инђија, бројне званице и ученици основних и средњих школа са територије општине Инђија. У културно-уметничком делу програма учествоваће КУД „Соко“ из Инђије и студенти Академије уметности из Београда.

Манифестацију организују Удружење Милутин Миланковић из Београда у сарадњи са Универзитетом из Новог Сада, а уз пуну подршку Општине Инђија и Туристичке организације општине Инђија, који су свакако препознали значај оваквог догађаја и који ће са поносом бити његови домаћини.

Изложба која је део овог догађаја у Старом Сланкамену, биће постављена у Галерији Куће Војновића у Инђији од 17. до 28. октобра. Садржи 35 експоната на којима се, хронолошки, на разумљив начин представља животни пут, генијалност и свестраност једног од најзначајнијих српских научникаЧас науке Милутин Миланковић путник кроз васиону и векове

Програм:

Изложба Милутин Миланковић, живот и дело са пројекцијом филма

О научном раду Милутина Миланковића

– мр Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић

– Проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду

– Проф. Милан Предојевић, председник СО Инђија

– Проф. др Споменко Михајловић, Геомагнетски институт из Гроцке

Културно-уметнички програм:

– КУД „Соко”, Инђија

– Студенти Академије уметности, Београд

Водитељи: Сања Суботић-Гантар и Тамара Милошевић

У случају лоших временских услова, програм ће се одржати у конференцијској сали сланкаменачке бање.