Вести

“Дани војвођанско-баварске културе – Бешка фест” од 4. до 6. септембра

У току су припреме за четврти „Бешка фест“ који се и ове године одржава првог викенда у септембру, тачније од 4. до 6. септембра. Ова тродневна манифестација први пут је одржана 2012. године и својим међународним карактером и богатим садржајем привукла је велику пажњу медија и велики број посетилаца.

Основни циљ манифестације је промоција Војводине као мултиетничке и мултикултуралне европске регије. У оквиру манифестације организовани су Етно фестивал, Гастро фест, културно-уметнички и забавни програм, Бавариан беер партy и поп роцк концерти. На тај начин, на једном месту биће представљени култура, традиција и гастрономија Војводине и Баварске.

У програму учествују војвођанска културно-уметничка друштва, као и фолклорна група и блех-музика из Баварске. За забавни програм биће задужени тамбурашки ансамбл Равница из Суботице, Маестрални бенд из Новог Сада и Пентхоусе банд.

Током главне вечери, у суботу 5. септембра, посетиоци ће имати прилику да пробају баварске специјалитете – беле и црвене кобасице, леберкез, баварске переце, затим куглофе, баварске торте и колаче, али и војвођанске специјалитете – бешчанску кобасицу, шваргле, џигерњаче, роштиљ,крофне, штрудле, пите, салчиће…

Ове године из Баварске у Бешку долазе два аутобуса. Један чине учесници програма, а други група туриста из партнерског места Карлсхулд. За оне који први пут долазе у Бешку припремљен је богат програм који ће бити реализован током пет дана њиховог боравка (обилазак Инђије, Београда, Сремских Карловаца, Петроварадинске тврђаве, манастира Крушедол…).

Повод за организовање оваквог фестивала у Бешки је то што Бешка има партнерство и дугогодишњу сарадњу са баварском општином Карлсхулд. Уговор о партнерству Бешке и Карсхулда потписан је 2010. године од када се и негује пријатељство између ова два места. Приликом посете Карлсхулду 2014. године, представницима регионалне и општинске власти Карлсхулда, Завичајног друштва „Стара Бешка“ и Туристичке организације општине Инђија приређена је велика част – добили су трг у самом центру Карлсхулд под називом „Бешка-Платз“ (Трг Бешка). Из истог разлога, 2014. године током трајања “Бешка феста”, у Бешки свечано је отворен “Парк Карлсхулд”.

Организатори манифестације су Туристичка организације општине Инђија и Завичајно друштво „Стара Бешка“, а сарадници манифестације КУД „Бранко Радичевић“и Дом културе из Бешке. Манифестација се одржава под покровитељством Општине Инђија, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.