Вести

„Дунавске чаролије” у Чортановцима

Предстојећег викенда, од 26. до 28. августа, у Чортановцима ће се одржати манифестација „Дунавске чаролије”. Манифестацију организује ПСД „Железничар” уз подршку општине Инђија и Савеза спортова општине Инђија. У петак се током дана очекује долазак пријављених планинарских екипа из целе Србије. Организатори су и ове године припремили богат програм за све учеснике.

Манифестација ће обухватати следеће садржаје:

ЧОРТАФЕСТ – ФЕСТИВАЛ ПЛАНИНАРСКОГ И АВАНТУРИСТИЧКОГ ФИЛМА: Овај фестивал се одржава већ трећи пут и има за циљ да промовише и афирмише сваки покушај претакања планинарског похода или неке друге сличне авантуре у један занимљив, атрактиван, духовит и информативан документарни или играни филм. На „Чортафесту” се додељују награде за три најбоља филма које изгласа жири, а жири ће бити састављен од свих оних гледалаца који буду стрпљиви да одгледају све филмове. Од прошле године су установљене и званичне награде „Чортафеста” тако да ће за прво место бити додељена плакета Златни, за друго место Сребрни, а за треће место Бронзани комарац.

ИЗЛОЖБА ПЛАНИНАРСКЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Изложба колекција најбољих фотографија са планинарских похода под називом „The best of…” је конципирана тако да сваки излагач понесе фотографије по свом избору, а домаћин му обезбеђује пано који ће, пошто га кандидат сам уреди, бити изложен у планинарском дому „Козарица” до краја акције. Као и на фестивалу планинарског филма, жири ће бити састављен од свих оних учесника „Дунавских чаролија” који су погледали све паное и који ће, на посебном гласачком листићу, имати прилике да најбољим радовима по њиховим мишљењу, доделе пет, три или један бод.

ПЛАНИНСКИ БИЦИКЛИЗАМ: За љубитеље бициклизма припремљена је атрактивна бициклистичка стаза, што подразумева, напорне узбрдице, стрмоглаве низбрдице, уске стазе, технички захтевне детаље и слично у чортановачкој шуми. Стаза је дуга 10 километара, с тим што ће даме возити само један круг док ће момци морати дупло више да се потруде не би ли на крају дана освојили једну од три медаље. Трка се вози у апсолутној женској и мушкој конкуренцији и у њој могу учествовати само пунолетни такмичари, на технички исправним бицикловима и са обавезном кацигом на глави.

ПЛАНИНСКО ТРЧАЊЕ: Трчи се у категоријама: сениори, сениорке, јуниори, јуниорке. Сениори и сениорке трче 10 километара, јуниори и јуниорке 5 километара, а млађе јуниорке и јуниори ће трчати 3 километара. За ову дисциплину су предвиђене медаље за прва три места у свим такмичарским категоријама.

ОРИЈЕНТАЦИОНИ КРОС: Такмичи се у апсолутној женској и мушкој категорији.

СТРЕЉАШТВО: Такмичи се у апсолутној мушкој и женској конкуренцији. Пуца се из ваздушне пушке и то са три пробна метка и пет за пласман. За прва три места у обе категорије предвиђене су медаље.

ШАХ: Такмичи се у мешовитој конкуренцији по Бергеровом систему (свако са сваким). За сваку победу један бод, првих троје на крају такмичења освајају медаље.

ЗАБАВНИ КВИЗ: Уз логорску ватру ће бити приређен квиз који од такмичара неће захтевати само знање већ и неке друге вештине. Ово је екипни квиз са по три учесника у једном тиму, а најбоље екипе ће добити практичне награде.

ЧОРТАНОВАЧКА ТРАНСВЕРЗАЛА: Стаза у дужини од 10 километара која обилази најзначајније локалитете чортановачке шуме (Извор Козарица, римске ископине, споменик погинулим морнарима, Хајдучки извор…). Свима који успешно пређу целу стазу чортановачке трансверзале на крају туре следује диплома.

Поред медаља, пехара и признања, организатор за прва три места у свим категоријама обезбеђује и дипломе. Према важећем правилнику о такмичењу на „Дунавским чаролијама”, који ће свако друштво или организација која узме учешће на овој акцији добити када дође у Чортановце, предвиђен је и пехар укупном победнику „Дунавских чаролија”.