Вести

Етно фестивал 2013

 

 

 

 

Етно фестивал у Инђији, који по осми пут организују Туристичка организација општине Инђија, Општина Инђија и Удружење за неговање духовне културе и традиције Етноарт, одржаће се у пешачој зони, у недељу 23. јуна, на дан прославе градске славе “Духова”. Покровитељ манифестације је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

У пријатном војвођанском амбијенту окупиће се велики број излагача из различитих делова Србије, који ће током продајне изложбе представити културу и традицију ових простора преко својих ручно рађених, вишенаменских и уникатних предмета, сувенира и домаће хране.

 

На Етно фестивалу излажу следећа удружења грађана и организације: Етнодом Гороцвет, Руже Срема, Етноарт, Банстолка, Крчединке, Креатива, Удужења жена из Бешке, Удружење жена из Сланкаменачких Винограда, Рој- удружење медара, Удружење винара и Винарска задруга, Мој свет, Калина, Моја воља и други излагачи из целе Војводине и Србије.

 

Од 19.00х у организацији ОКУД Инђија припремљен је богат културно-уметнички програм, где ће наступом КУД-ова са територије општине Инђија бити представљена наша фолклорна традиција.

 

У програму учествују:

ОКУД Инђија, Инђија

КУД Иво Лола Рибар, Крчедин

КУД Јединство, Марадик

КУД Калина, Инђија

КУД Бранко Радичевић, Бешка

КУД Чигра, Љуково

КУД Паја Зарић, Нови Карловци

ФА Дукат, Стара Пазова

УКУД Карпати, Врбас

КУД Милица Стојадиновић Српкиња, Буковац

Балетски студио Пируета Инђија

 

понедељак, 3. јун 2013.

Одржан ИИИ Олимпијски дан у Чортановцима

 

 

У част Андре Јовића, једног од оснивача Олимпијског комитета Србије, данас је одржан ИИИ Олимпијски дан у Чортановцима, његовом родном месту. Удружење “Спорт за све” општине Инђија, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и локалне самоуправе, организатор је ове спортске манифестације.

 

Манифестација је отворена у чортановачкој основној школи “Ружа Ђурђевић Црна” где је прочитан реферат о животу Андре Јовића, а затим су положени венци на његов гроб.

 

Код планинарског дома “Козарица” званично је отворено такмичење за бициклисте (10 километара), тркаче (4,5 километара пионири, ветеран, жене и 10 километара јуниор и сениори) и планинаре (10 километара).

 

Возило се, трчало и шетало познатом “Чортановачком трансверзалом”, стазом која се протеже кроз шуму у дужини од 4.500 м и 10.000 м. Пролази поред Плаже, Римског града, Хотела, Виле “Станковић”, Извора “Козарица”, Тунела, Хајдучког извора и Споменика бродарима.

 

Свечаности је присуствовао председник општине Инђија, Петар Филиповић који је овом приликом истакао да је неопходно подсећати се људи који су нас задужили. Он је заједно са такмичарима прошетао “Чортановачком трансверзалом”.

 

“Драго ми је да манифестацији присуствује велики број људи иако је време лоше. Андра Јовић је изузетно значајна личност за општину Инђија, то је наш чортановчанин-оснивач Олимпијског савеза. Ово је трећи пут да организујемо ову манифестацију и надам се да ћемо наставити ту традицију, општина Инђија ће свакако пружити подршку организаторима” – истакао је Петар Филиповић.

 

Живан Пашић, један од организатора манифестације подсетио се Андре Јовића, у чију част се организује олимпијски дан у чортановцима.

 

“Организовање овакве манифестације значајно је не само за Чортановце, већ и за целу Војводину. Андра Јовић био је војвођанин који је са ових простора отишао у свет, научио је да игра фудбал и вратио се у Србију. Када је завршио факултет запослио се у Београду, у министарству за железнице и основао је први фудбалски клуб у Србији-БСК 1911. године. 1910 је са три официра основао Српски олимпијски комитет. На Олимпијади у Штолкхолму 1912. године, са новцем који му је дао тадашњи председник Владе, Никола Пашић, возом је повео атлетску репрезентацију. Задужио је генерације и заслужио поштовање. У Чортановцима га поштујемо и обележавамо овај дан у његову част”- истакао је Живан Пашић.