Вести

Концерт Београдске филхармоније у Инђији

Концерт Београдске филхармоније, који ће у Великој сали Коларца бити одржан 7. новембра у 20 часова, своју премијеру имаће дан раније у Инђији. Први концерт једног симфонијског оркестра који је икада одржан у овом граду, заказан је за четвртак, 6. новембар у 20 часова, у Културном центру Инђијa.

По речима директора Културног центра у Инђији Саше Миливојевића, Министарство културе је иницијатор и покровитељ пројекта „Србија у Србији”, чији је циљ да програме националних установа културе учини доступним свим грађанима Србије.

„Велика нам је част што је Инђија први град у којем ће овај пројекат да заживи, а пројекат ће свечано отворити министар културе у Влади Републике Србије, Небојша Брадић. Надам се да је ово тек почетак сарадње са Београдском филхармонијом и да ће у оквиру неког другог пројекта грађани Инђије поново моћи да уживају у музици Београдске филхармоније”, рекао је Миливојевић.

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац је истакао да је пројекат одличан и да се нада да ће трајати дуго.

„Познавајући људе у Културном центру и Општини Инђија ја сам сигуран да је ово тек почетак сарадње између Београдске филхармоније и Инђије. Интересантно је да ће се у Инђији десити премијера концерта, који ће се десити само дан касније у Београду у оквиру наше редовне концертне сезоне”, рекао је Тасовац.

Београдском филхармонијом диригује Робин О’Нил, који је током своје каријере снимио преко тридесет дискова за Sony, Philips, Decca и Hyperion, и више пута био номинован за награду Греми. Дириговао је оркестрима међу којима су Лондонска филхармонија, Шкотски симфонијски оркестар, Лондонски симфонијски оркестар, Енглески камерни оркестар и многи други, а са Београдском филхармонијом је у прошлој сезони имао три успешна концерта. Наступао је и на позив Његовог Краљевског Височанства Принца Чарлса, а недавно је посебну пажњу јавности изазвала и његова сарадња са Џеремијем Ајронсом и редитељем Ендрјуом Стегалом на поставци Приче о војнику у позоришту Олд Вик у Лондону.

Солиста је Андраш Адорјан, флаутиста којег светска штампа оцењује као једног од највећих флаутиста његове генерације. Као солиста наступао је са најбољим светским камерним и симфонијским оркестрима, а осим ангажмана соло флаутисте у симфонијским оркестрима у Стокхолму, Келну, Баден-Бадену и Минхену, професор је и на академијама у Келну и Минхену.

На програму ће бити свита из балета Лабудово језеро и Пета симфонија П. И. Чајковског, као и обрада Виолинског концерта Ф. Менделсона за флауту.