Вести

Крчедин – ново место на туристичкој мапи Срема

Протекле суботе група новинара имала је прилику да упозна туристичке потенцијале Крчедина, који са својом Крчединском адом и новоотвореним „Зекиним салашем” претендује да заузме значајно место на туристичкој мапи овог краја. Новинаре је најпре угостио „Зекин салаш” – рестаурирано старо сремачко домаћинство у власништву „Сремске куће”. Према речима директора предузећа Вељка Сараџића, у овај пројекат уложено је 1,5 милиона евра што властитог, што државног новца обезбеђеног од стране Министарства економије и регионалног развоја давањем подстицајних кредита на конкурсу из области развоја туризма у Републици Србији.

На површини од једног јутра салаш располаже етно рестораном, јединственим Музејом зеца, галеријом Гувно, простором погодним како за одржавање пословних скупова, презентација и семинара, тако и за одмор туриста и породица. Етно ресторан салаша има 150 места и још два пута толико места у летњој башти смештеној на својеврсном тргу погодном за одржавање концерата, позоришних представа, етно манифестација и сл. У амбијенту старог сремачког домаћинства служе се аутохтона, помало заборављена јела овог краја.

На презентацији је истакнуто и да пројекат туристичког комплекса „Зекин салаш” обухвата и изградњу хотелских капацитета од 60 лежаја, велнес центар и рекреативну зону. До тада, салаш ће радити сваког дана осим понедељка, а у занимљивом амбијенту штимунг ће поправљати тамбураши четвртком, петком, суботом и недељом.

Новинари су потом посетили леву обалу Дунава наспрам Крчедина, где пространа Крчединска ада, бројни рукавци и баре чине прави рај за љубитеље природе, екологије, лова, риболова и фото-сафарија. Крчединска ада, са 10 км дугом обалом и површином од скоро 9 км², спада у групу највећих дунавских ада од ушћа Драве до ушћа Тисе у Дунав. Од обале је раздваја Гардиновачки рукавац (тзв. Дунавац) који води до читаве мреже других рукаваца и бара. Позната је по очуваној природи и бројним животињама које на њој живе.

Туристички потенцијали Крчединске аде и самог насеља Крчедин заузимају све значајније место у туристичкој понуди општине Инђија. „Зекин салаш” ће се у сарадњи са одговарајућим институцијама Општине Инђија бавити организацијом конгреса, пословних скупова, сајмова, сценско-музичких програма, уметничких колонија радионица, обиласком фрушкогорских манастира, понудом за ловце и риболовце и тиме значајно афирмисати туризам овог дела инђијске општине.