Вести

Крчединска ада, један од највећих туристичких потенцијала

Велики број новинара и фоторепортера учествовао је у промо тури “Фотосафари на Крчединској ади” коју је у суботу 29. августа организовала Туристичка организација општине Инђија. Новинари из Београда, Новог Сада, регионалних и локалних медија уживали су у чарима природног речног острва, насталог на простору такозваног Ковиљско-петроварадинског рита.Крчединска ада, оаза лепоте и мира, последњих година привлачи све већи број посетилаца. Она једна од највећих ада у овом делу Подунавља. Позната је као права оаза нетакнуте природе и животињског света – станиште је стотина коња, подолских говеда, магараца, свиња, бројних врста птица. Као таква, прави је рај за љубитеље природе, екологије и фотосафарија и буди велико интересовање домаћих и страних туриста. За све њих обезбеђена је струја путем соларних панела:„ Крчединска ада је један од највећих туристичких потенцијала општине. Ових дана смо завршили један мали пројекат, реч је о соларним панелима помоћу којих је омогућено да посетиоци имају струју. Општина Инђија је, за тај пројекат обезбедила, 300 хиљада динара и 300 хиљада динара је обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација“ објашњава председник општине Инђија Петар Филиповић.

Промо тура је организована у склопу “Дана сточара” који се већ неколико година одржавају на овом месту, каже директор Туристичке организације општине Инђија Борис Пашко:

„Имамо изузетну сарадњу са удружењима сточара јер нам је заједнички циљ а то је промовисање обале Дунава и свих туристичких потенцијала које она има. У организовању промо туре помогли су нам Покрајински Завод за заштиту природе, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и наравно општина Инђија.“

Домаћин на Крчединској ади био је Миле Плавшић, сточар из Ковиља који је новинарима говорио о најбољим данима Крчединске аде:

„Овде је некада било око 850 коња, 1000 грла крава, 3000 оваца и толико број свиња а онда се неко сетио да посади шуму, уништи врбе које су старе преко 250 година. Драго ми је што је ада данас заштићено подручје, што се спречило њено уништавање и што још увек постоје људи добре воље, који цене природу и воле животиње“, рекао је Миле Плавшић.

Поред обиласка аде и упознавања њених природних лепотаорганизована је радионица – округли сто на тему „Туризам у заштићеним подручјима“, као и дегустација специфичних локалних производа.