Вести

Наставак радова на изградњи келтског насеља у Инђији

Наредних дана на локалитету келтског насеља у Инђији настављају се радови на изградњи и уређењу. Ради се о туристичком комплексу који се налази у туристичко-рекреативној зони града у близини градског базена, а чија је изградња започета пре неколико година. Ова фаза радова обухвата наставак изградње ограде и стаза унутар комплекса, изградњу једног објекта, трибине за такмичења и трибине за предавања, а највећим делом се финансира средствима које је Туристичка организација општине Инђија обезбедила на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација. 

Значајни историјски и археолошки налази везани за живот Келта на простору општине Инђија представљају тематску основу за формирање овог туристичког комплекса. Пројекат подразумева изградњу и уређење комплекса у виду тематског музеја на отвореном – насеља ограђеног дрвеном оградом, које би обухватало неколико типова келтских кућа, занатских радионица, пратеће елементе имања на отвореном, као и потребну инфраструктуру. По уласку, посетиоце ће кроз читав комплекс, од објекта до објекта, водити стаза, а у средишњем делу предвиђен је већи трг. Значајну површину заузимаће вештачко језеро. У свим сегментима рада туристичког комплекса акценат ће бити на интересантним дешавањима, на приказу одређених радњи кроз организоване радионице (грнчарске, ткачке, ковачке, пекарске итд.) у којима ће посетиоци учествовати. Планирана је укљученост костимираног особља – кустоса и аниматора који ће пружати добродошлицу и имати различите улоге представника келтског народа.

Веома интересантну историјску причу и богат археолошки материјал, уз примену савремених метода ревитализације планирано је ставити у функцију туризма и тако створити атрактиван туристички производ, који би значајно допринео развоју туризма општине Инђија, а нарочито града Инђије.