Вести

Одржан други Бешка фест

Протеклог викенда у инђијском насељу Бешка све је било у знаку војвођанско-баварских обичаја, културе и хране. Други по реду “Бешка фест” обележила је велика посећеност, добра организација али и наступи гостујућих и домаћих музичких група и укусне домаће и баварске кобасице, које су за све посетиоце, уз једно пиће, биле бесплатне.

Организатори „Бешка фест“-а и ове године били су Туристичка организација и Завичајно друштво “Стара Бешка” уз подршку локалне самоуправе и Владе Војводине.

На сваком кораку укусна храна, колачи – све подређено чулу укуса… Домаћице из Бешке потрудиле су се да дочарају стари сремски обичај када су баке недељом пекле лење пите са вишњама и јабукама, ванилице… Али су исто тако направиле и неколико традиционалних баварских колача као што су куглофи, “Принцрегент” торта…

Да се други “Бешка фест” не сведе само на јело и пиће побринули су се организатори који су заједно са гостима из Баварске осмислили занимљив културно-уметнички програм. Преко 300 извођача смењивало се на бини у центру села. Бројна културно-уметничка друштва са територије целе Војводине, али је део програма био резервисан и за гостујуће фолклорне групе и ансамбле. Атмосферу у каснијим вечерњим сатима, првог и другог дана подгрејали су рок бендови.

“Први дан посета је била одлична, а и током другог дана фестивала број посетилаца превазилази наша очекивања. Што се тиче саме организације, ако су посетиоци задовољни, онда смо и ми”- каже Борис Пашко, директор Туристичке организације општине Инђија.

Други “Бешка фест” организован је уз помоћ локалне самоуправе и Владе Војводине чији су представници поздравили госте и пожелели им добродошлицу.

“Све изгледа предивно, пуно је људи дошло.Ту су наши гости из Немачке, који уживају колико и ми сви. Ја сам сигуран да ће ова манифестација наставити да живи и да ће Инђија и Бешка, и даље организовати овај фестивал, на тај начин ћемо одржати сарадњу између нас и Карлсхулда, односно Србије и Немачке” – рекао је Петар Филиповић, председник општине Инђија.

На питање да ли се може очекивати сарадња на привредном пољу, Бранислав Бугарски, покрајински секретар за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу рекао је да су током посете Карлсхулду, почетком јула, имали прилику да разговарају са пословним људима из тог града и неколико околних. Остварени су контакти, што је први корак, и до сарадње ће доћи, али неће ићи брзо, јер, како је рекао, људи прво морају добро да се упознају.

“Бешка фест” завршен је у недељу, традиционалном бешчанском гитаријадом на којој су, између осталих, наступили бендови “Друнк Јацк”,”По кратком поступку”, “Музика полуделих”…

Сремска Телевизија