Вести

Посета Бешчана Немачкој

 

Туристичка организација општине Инђија и Завичајно друштво “Стара Бешка” посетили су Немачку од 5. до 7. јула, представљајући Бешку на фестивалу вина “Wеинфест” у Карлсхулду. Путовање у Немачку произашло је из партнерске сарадње Бешке и Карлсхулда. У групи која је представљала Бешку, поред поменутих, били су и представници удружења винара, жена, КУД-а Бранко Радичевић, привредника и тамбураши. Делегацију је такође чинио представник Владе Војводине Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

За представнике Општине, Владе АП Војводине и партнерства Бешка Карлсхулд, у петак 5. јула, организован је пријем у Минхену у Скупштини Баварске, а у суботу представнике је примио градоначелник Нојбурга др Бернхард Гмехлинг. У градској кући Карлсхулда свим учесницима путовања градоначелник Карлсхулда пожелео је добродошлицу и изразио задовољство до сада оствареном сарадњом. Након тога уследио је организован обилазак насеља.

Током фестивала, поред вина, Немцима су служени домаћи специјалитети од меса и традиционални колачи, а имали су прилику и да се упознају са музиком тамбураша.

Због успешне и продуктивне сарадње, али и све чвршћег пријатељства и спајања две културе, општинске власти Карлсхулда су донеле одлуку да један трг у овом месту понесе име Бешка, и то свечано саопштиле управо на фестивалу.

Такође, током фестивала, промовисан је и “Бешка фест”, који ће се одржати у септембру ове године, а на коме ће учествовати и Немци из Баварске.