Вести

“Пударски дани” у Сланкаменачким Виноградима

Манифестација под називом “Пударски дани” одржаће се по пети пут у Сланкаменачким Виноградима, најмлађем и најмањем насељу општине Инђија. Ово интересантно словачко село поново ће угостити бројне љубитеље очуване културе и традиције како Словака тако и других народа. Манифестација је почела у среду 6. августа одржавањем турнира у малом фудбалу и трајаће до недеље 10. августа, када ће се одржати централни део програма.

Општина Инђија, Туристичка организација општине Инђија и Месна заједница Сланкаменачких Винограда и ове године припремили су бројне интересантне садржаје. Поред богатог културно-уметничког програма и такмичења у кувању рибље чорбе, манифестација ће обухватити и неке нове садржаје као што су изложба на којој ће бити представљена словачка ношња из прве и друге половине прошлог века, етно фестивал на коме ће учествовати бројна удружења која ће представити своје рукотворине, радионице сликања и ткања итд.

Током централног дела програма најављен је и долазак високих функционера из Републике Словачке као и амбасадора Републике Словачке у Београду Игора Фурђика, покрајинских секретара Ане Томанове Маканове, Мартина Злоха и др Јана Сабоа.

“Пударски дани” из године у годину имају све богатији и квалитетнији садржај и тако привлаче све већи број посетилаца. На тај начин очувана традиција и култура локалног становништва добијају своју туристичку функцију и само насеље добија основу за успешну реализацију будућих пројеката развоја сеоског туризма планираних на овом пордучју.

Програм манифестације

Субота 9. август

12 х такмичење у ловачкој шицари и гађању глинених голубова

20 х ловачка вечера за такмичаре

Недеља 10. август

10 х свечано богослужење

12 х пријем гостију

13-15 х почетак такмичења у кувању рибље чорбе и излагање вина за такмичење

15 х културно уметнички програм

18 х проглашење резултата такмичења

19 х свечана вечера за званице

20 х концерт забавне музике

21 х пударски ватромет