Вести

„Пударски дани” у Сланкаменачким Виноградима

Најмање и најмлађе насеље инђијске општине, Сланкаменачки Виногради, и ове године организује манифестацију у славу вина и ракије „Пударске дане”. Манифестација се у овом интересантном словачком селу одржава по четврти пут и полако прераста у традиционалну.

Ове године, Савет месне заједнице Сланкаменачких Винограда у сарадњи са Општином Инђија и њеном Туристичком организацијом, организује ову манифестацију 12. августа. Припремљен је богат културно-уметнички програм, као и такмичења већ помало заборављених пудара у справљању традиционалних јела и пића. Бира се најбољи пударски паприкаш, најбоља рибља чорба, домаће вино и ракија. У суботу, 11. августа на такмичењу у стрељаштву изабраће се најбољи ловац – стрелац.

Специфична култура, обичаји, фолклор и начин живота Словака, који чине готово 90% становништва овог села, привлаче пажњу свих његових посетилаца. Вредне женске руке дане проводе израђујући традиционалне одевне и друге интересантне предмете словачке културе и традиције. Живописне боје на везеним стољнацима, пешкирима и другим предметима могу се видети у за то посебно опремљеној просторији иза сеоске цркве. Ту је и незаобилзана словачка ношња, коју поносно носе најмлађи приликом свих свечаности и манифестација, како у Сланкаменачким Виноградима, тако и у осталим местима у којима често наступају са својим културно-уметничким друштвом.

Осим бројних посетилаца из Србије, прослави ће се придружити и гости из неколико суседних земаља, иначе симпатизери сремских обичаја и словачке културе. Општина Инђија на овај начин постаје богатија за још једну културну манифестацију а очување традиције и културе локалног становништва све више добија своју туристичку улогу.