Вести

Снимање „5казања” окупило велики број људи у центру Инђије

Инђија је јуче угостила преко 400 учесника новогодишњег „Петказања”, најгледаније емисије Радио телевизије Војводине, која се јуче снимала у центру града. Гости Инђије и аутора ове емисије, Боре Отића, била су удружења жена, удружења винара, песници, сликари, уметници у резбарењу, старе занатлије преко десет тамбурашких оркестара и многи други излагачи и учесници из целе Војводине.

Емисија је реализована у сарадњи са општином Инђија, Туристичком организацијом општине Инђија, уз подршку Владе АП Војводине.

Учеснике новогодишњег „Петказања” поздравили су и председник Владе АП Војводине, Бојан Пајтић, председник општине Инђија, Горан Јешић и покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин.

Бора Отић, творац „Петказања” рекао је да ова емисија постоји већ седам година и да су новогодишње емисије најбољи начин да се одужи свима онима који су током године били домаћини снимању „Петказања”.

Посетиоци су данас могли да виде преко 40 тезги пуних традиционалних рукотворина, домаћих колача, пецива, могли су да пробају најбоља домаћа вина и да купе радове војвођанских резбара, сликара и других уметника. Највише тезги било је попуњено рукотворинама сеоских жена које су на своје тезге изнеле везове, хеклераје, колаче, пецива. Нека од ових удружења трају већ дуго, а представници оних новијих, на скуповима попут ових, траже знање и контакте.

Представници чарди, ресторана, салаша и етно кућа кували су за посетиоце, те су могли да пробају различите гулаше, паприкаше, кобасице из Турије и кајгане из Буковаца и остале специјалитете из различитих крајева Војводине.

Улогу домаћина у сада већ традиционалним сремачким кућицама узели су ОКУД „Инђија”, удружење пчелара „Рој”, удружење сеоских жена „Еко-лор” из Крчедина, пријатељи вина „Сланкаменка”, Општинска организација жена Инђија, „Гороцвет”, СШ „Ђорђе Натошевић”, УЖ „Банстолка”, „Етно Арт” који су изложили своје радове, вина, колаче и пецива, а друштво за бригу о деци и омладини са посебним потребама „Мој свет” изложило је радове деце.