Вести

Српска Кападокија од следеће године у Инђији?

Туристичка организација општине Инђија наставља са активностима у циљу развоја туризма ове општине и још бољег позиционирања на туристичкој мапи Србије. Интензивни преговори са представницима туристичких организација и агенција из Турске покренули су и питање формирања нове туристичке атракције у Инђији. Како истичу из Туристичке организације у плану је да се у Инђији направи „Српска Кападокија”. Идеја је да се око двадесетак балона за летење поставе на територији општине Инђија, а као једна од најбољих локација поменута је Крчединска ада.

Директор Туристичке организације општине Инђија Милан Богојевић говорио је о овој теми за магазин Топ Србија:

– Ово би могла да буде највећа туристичка атракција, не само у Инђији, већ у читавом региону у 2023. години. На првом састанку одржаном 25. маја у Анкари, покренули смо питање сарадње и са директором туристичке области Кападокија господином Сезаи Догруером разговарао сам управо о тој врсти сарадње и моделу који би био примењив у Србији. Кападокија је законом одредила да не могу подизати више од 150 балона у исто време. Они су тај број балона знатно премашили и врло су заинтересовани за нове дестинације и искоришћавање постојећих ресурса. Наставак разговора заказан је за 25. август када у Инђију, поред господина Догруера долази још девет представника турских туристичких агенција. То је други правац нашег ангажовања, да доводимо туристе из Турске.

Да ли су очекивања реална и могућа?

– Апсолутно. Држављанима Републике Турске је Србија изузетно привлачна због наше природе. Они су одушевљени нашим шумама, зеленилом и рекама. Гастрономија и винска рута су такође привлачне, али оно што јесте адут Инђије то је наша испреплетана историја са Османским царством. Почевши од легенде да име Инђија носи порекло од речи Икиндија (Ићиндија) што је термин за поподневну молитву код муслимана, преко највеће битке 17. века на овим просторима између Османског и Светог Римског царства до очуваних хамама у Старом Сланкамену. Све ово говори о присуству Турске у Средњој Европи. Они су заиста заинтересовани да посете та места. На крају, али не најмање важно, треба узети у обзир локацију Инђије која се налази између два највећа града у Србији те је тако туристима из Турске лако да посете знаменитости и ова два града.

У случају да дође до договора да ли се зна временски оквир реализације пројекта?

– Разговоре од почетка водимо са циљем да се пројекат реализује у следећој сезони тј. од маја до септембра 2023. године. У плану Туристичке организације општине Инђија за наредну сезону је и набавка адекватног катамарана којим би се туристи превозили од Крчедина до Крчединске аде. На овај начин успели би у потпуности да обликујемо један занимљив излет и добијемо потпуно нови туристички производ конкурентан и на међународном тржишту.