Вести

Свечано отворен први музеј у Инђији

Галерија „Адлигат” у Инђији јуче је свечано отворила своја врата за посетиоце. Отворена је изложбом посвећеном глумцу Павлу Вуисићу, коју чине лични предмети, фотографије, чланци из новина, песме, цртежи, уговори итд.

Музеј су отворили председник општине Инђија Владимир Гак, директор Туристичке организације општине Инђија Милан Богојевић и секретар сектора за услуге Привредне коморе Војводине Бранислав Мамић.

У приземљу Галерије „Адлигат“ Инђија налази се изложбени део у коме ће се на сваке две, три недеље смењивати изложбе великана наше и светске књижевности, уметности, историје, науке… Такође, ту је и кутак посвећен јапанској књижевности.

У саставу галерије налазе се и две просторије са легатима великана 19. и 20. века. У првој се налазе лични предмети, преписке, писма, текстови и намештај писца Милоша Црњанског; књиге, писма и записи краља Милана Обреновића; писма принца Ђорђа Карађорђевића; писма сликара Саве Шумановића и лични предмети и признања хемичара Марка Т. Лека. У просторији великана 20. века налазе се лични предмети, књиге и награде српског глумца Ивана Бекјарева; лични предмети примабалерине и баронесе Иванке Лукатели; збирке књига и лични предмети Данила Бате Стојковића; лични предмети и награде новинарке Донке Шпичек и фотографије и књиге писца Раше Попова.

Галерија „Адлигат“ Инђија је огранак истоименог Музеја ретких књига и путовања из Београда са којим је Туристичка организација општине Инђија потписала Протокол о сарадњи у циљу унапређења туризма, културе, уметности, очувања сећања, науке и образовања.