Вести

ТИД регата поново у Старом Сланкамену

Најдужа и највећа, међународна туристичка спортско-рекреативна кајак, кану и веслачка регата на свету – ТИД регата данас је поново стигла у Стари Сланкамен. Око 110 кајакаша пут дуг око 2.500 километара, од немачког града Инголштатa до бугарског града Силистре, на обали Црног мора, превеслаће за 75 дана. Током пута, кајакаши ће камповати у 61 месту дуж Дунава у 8 земаља. Једно од 12 етапних места у нашој земљи је и Стари Сланкамен кога кајакаши посећују још од давне 1956. године када је и почело организовање ТИД регате.

Организатор 65. ТИД регате кроз Србију је Кајакашки савез Србије уз помоћ градова, општина и туристичких организација градова и општина кроз које пролази. Традиционалан дочек учесника регате у Старом Сланкамену као и претходних година организују Општина Инђија и Туристичка организација општине. За учеснике регате обезбеђени су простор за постављање шатора на простору марине, основни услови за боравак, два оброка и поклони. Након састанка са представницима земаља учесница и конференције за медије, у вечерњим сатима кроз радионицу израде оклопа и борбе витезова организованим на новоуређеној плажи, кајакашима је представљен средњовековни Сланкамен а потом и музика тамбураша. Сутра ујутро, након доручка, кајакаши ће наставити свој пут ка Црном мору.

Принцип регате је дневно веслање и ноћење у претходно одређеним етапним местима. Кајакаши се уз претходну најаву и договор са организатором могу прикључити или искључити где желе у зависности од своје физичке спреме и слободног времена. Ове године, од Чортановаца до Старог Сланкамена, регати се придружио директор Туристичке организације општине Инђија Милан Богојевић, који је заједно да председником одбора за туризам Кајакашког савеза Србије Дејаном Јовановићем, превеслао 27 км тока Дунава кроз општину Инђија.