Вести

ТИД регата поново у Старом Сланкамену

 

Из немачког града Инголштата, 22. јуна кренула је најстарија, најдужа и највећа међународна, туристичка, спортско-рекреативна кајак, кану и веслачка ТИД регата. Ове године по 59. пут плови Дунавом и стиже у Стари Сланкамен у уторак 29. јула.

Регата иде од Инголштата до села Свети Ђорђе, смештеног на обали Црног мора у Румунији. Учесници регате за 75 дана пређу пут дуг 2515 километара, пролазе поред 10 земаља, а заустављају се у 8 земаља. Веома је популарна у свету и поред учесника из подунавских земаља, има учесника и из других земаља и са других континената.

Око 150 кајакаша из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Бугарске, Румуније, Велике Британије, Швајцарске,  Аустрије, Италије, Израела, УСА, Аустралије и наравно Србије камповаће у 61 месту дуж Дунава у 8 земаља. На регати су заступљена деца, одрасли и старије особе оба пола.

после 588 километара и 18 дана учесници регате ће 9. августа напустити Србију, упловити у Бугарску и наставити пут ка Црном мору где стижу 2. септембра 2014. године. Овогодишња регата поред спортско – рекреативног и туристичкогциља има и конкретну акцију прикупљања материјалне помоћи нашем кајакашу чија је кућа заједно са целим Обреновцем страдала у поплавама.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом и притокама, чамцима (кајак-кану и веслачки чамци) које покреће човек сопственом снагом по етапним местима која се за сваку земљу одређују на Међународној конференцији. Дневне етапе су у просеку 43 км дугачке. У етапним местима регата борави један дан, а у већим и главним градовима се задржава два дана.

Организатор регате је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије у сарадњи са Туристичким организацијама градова и општина дуж реке Дунав. Учесницима домаћини организују разне додатне програме којима их упознају са историјом, културом, традицијом, фолклором, обичајима и туристичким потенцијалима на локалном нивоу и нивоу целе земље.

Туристичка организација општине Инђија и Општина Инђија, као и претходних година, организовали су за учеснике регате смештај, храну, забавни програм и туре разгледања Старог Сланкамена и околине.