Вести

Трећи „Шекспир фестивал“ од 29. јуна до 6. јула у Вили Станковић у Чортановцима

У години када се обележава 400. година од смрти Вилијама Шекспира широм света, Шекспир фестивал имаће своје треће издање. Као и претходних година, фестивал ће се одржати у прелепом амбијенту Виле Станковић у Чортановцима, у коме ће се приказати савремене светске продукције рађене по делима Вилијама Шекспира.

Идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, је да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време. Публика ће имати јединствену прилику да посети једну од најлепших летњих резиденција у нашој земљи направљену по угледу на средњовековне замкове у Ломбардији.

На фестивалу ће бити представљени театри из Велике Британије, Грчке, Португалије, Индије и Србије.

Пратећи програм фестивала обухватиће филмске пројекције (програм: “Оливије и Шекспир” Александра Ердељановића) и студентске представе према делима Вилијама Шекспира.

Фестивал ће отворити управо Шекспиров Глоб театар из Лондона, са представом “Два витеза из Вероне”. Куриозитет овогодишњег фестивала представља, после дуго времена, гостовање једног позоришта из Индије.

‘’Компани театар‘’ из Мумбаја извешће “Богојављенску ноћ”. Као посебан догадјај треба свакако издвојити и џез концерт инспирисан шекспировим “Сонетима” у извођењу велике звезде џез музике Марие Јоао и њеног триа ОГРЕ.

Идеју о оснивању овог фестивала иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри ВИ” у извођењу Народног позоришта из Београда, у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године.

Агенција „Бета“ уврстила је Шекспир фестивал међу 10 најважнијих догађаја у култури у 2014. години. Године 2015. Шекспир фестивал у Србији постаје део међународне мреже Шекспир фестивала – Еуропеан Схакеспеаре Фестивал Нетwорк.