Насеља: Бешка

БЕШКА

Бешка је друго по величини насеље у општини Инђија. Смештено је у близини ауто-пута Е-75 и реке Дунав, од које је удаљено око 5 км. Кроз Бешку пролази европска бициклистичка руте ЕуроВело 6 и управо ту се налази једино уређено одмориште за бициклисте на овом делу руте.

Захваљујући положају уз обалу Дунава и пријатним угоститељским објектима, викенд зона Бешке је постала привлачно место за љубитеље реке, добре хране, музике тамбураша и одмора у природи.

Бешка је позната и по мосту, најдужем на Дунаву, који носи назив Бешчански мост. Мост је део ауто-пута Е-75 и представља место на коме се укрштају два важна европска коридора: Коридор 10 (поменути ауто-пут) и Коридор 7 (река Дунав). Укупна дужина моста је 2,2 км, ширина 15 м. Услед велике разлике у надморској висини леве и десне обале Дунава, мост је дизајниран са нагибом од 2,3% што је уједно и највећи нагиб на овом ауто-путу. Током средњег водостаја, мост се уздиже 51 м изнад Дунава. Главни дизајнер моста био је Бранко Жежељ, а изградила га је „Мостоградња“ између 1971. и 1975. године. Године 2011. отворен је још један мост, тзв. „мост близанац“ изграђен паралелно уз постојећи.

На обали Дунава, у близини моста, налази се значајан археолошки локалитет Калакача који датира из старијег гвозденог доба.

Иако о пореклу имена Бешке постоји неколико различитих тумачења, до данас није тачно утврђено одакле оно потиче и шта значи. Претпоставља се да је реч бешка стара словенска реч, која је временом у савременом говору изгубила првобитно значење.

Бешка је средњовековно место, настало у време насељавања Словена у ове крајеве. Први историјски записи о њој потичу из прве половине 16. века. Бешка је била српско насеље све до 1860. године, када се досељавају Немци, који воде порекло из области Пфалц. Почетком 20. века Бешку насељавају Мађари, мањим бројем и Словаци, а касније Хрвати, Црногорци и Срби из различитих крајева. Према попису из 2011. године Бешка броји 5.783 становника.

У насељу постоје две цркве: православна црква Ваведења Пресвете Богородице, католичка црква Свете Терезије и капела Свете Петке која се налази на периферији насеља.

Позната сликарка Даница Јовановић рођена је у Бешки 1886. године. У Дому културе у Бешки пре неколико година отворена је Меморијална соба Данице Јовановић у којој се посетиоци ближе могу упознати са животом и делом поменуте сликарке.

Као плод дугогодишње сарадње Завичајног друштва „Стара Бешка“ из Бешке и подунавских Шваба – бивших становника Бешке и њихових потомака, а након Одлука Општине Карлсхулд и Месне заједнице Бешка, 2010. године потписан је Споразум о партнерству између Бешке и Карлсхулда, општине из немачке покрајине Баварске. Споразумом је предвиђено да се ради бољег упознавања организују пријатељски сусрети грађана оба места, кроз међусобно повезивање друштава и удружења, да се организују размене ђака, студената и омладине, да се унапреди спортска сарадња у коју ће бити укључени локални спортски клубови, да се унапреди сарадња у погледу тема значајних за заједничку будућност, као што су екологија и заштита животне средине, да се спроведе привредна сарадња, размена искустава у области комуналних и услужних делатности и сл. У част успешне дугогодишње сарадње одморише за бициклисте у Бешки носи назив Парк Карлсхулд.

Из овог партнерства произашла је и манифестација „Дани војвођанско-баварске културе – Бешка фест“ која се одржава од 2012. године и која својим богатим садржајем и међународним карактером из године у годину привлачи све већи број посетилаца.