Насеља: Марадик

МАРАДИК

Марадик се налази у западном делу општине Инђија, на југоисточним обронцима Фрушке горе, у непосредној близини фрушкогорских манастира. Магистрални пут М-22.1, који је удаљен од Марадика око 2 км, повезује насеље са Новим Садом и Инђијом (11 км). У близини насеља се налази вештачко, акумулационо језеро Шелевренац. Настало је 80-тих година прошлог века изградњом бране на истоименом потоку. Данас је језеро у приватном власништву и на њему је могућ риболов уз дозволу која се купује на лицу места.

Назив села потиче од мађарске речи maradék што значи остатак. Насеље је први пут забележено 1498. године у Крушевски поменику и фалсификованој повељи манастира Крушедол. Из турског периода о селу нема сигурних података, али се оно помиње већ 1702. године од када је стално насељено. У првој половини 18. века већину становништва чинили су Срби. Касније због интензивирања пољопривреде гроф Марко Пејачевић овде насељава велики број Мађара, као добрих земљорадника.

Марадик је типично сеоско насеље панонског типа али специфично јер се ради о мултиетничкој средини која има очувану традицију. Елементи те традиције најбоље се могу упознати посетом Етно куће Марадик, која представља аутентично сеоско домаћинство старо око 150 година. Домаћинство је адаптирано за посету туриста и пружа им прилику да сазнају много тога о традицији, култури, обичајима и начину живота људи који су некада насељавали ове просторе. У Марадику постоје активна удружења жена која се баве очувањем традиције и која своја знања и вештине преносе на млађе генерације, кроз организоване радионице. Традиционална манифестација Марадичка јесен, која се одржава у септембру, презентује њихове радове али и пољопривредне производе карактеристичне за ово насеље, између осталог познато по производњи воћа.

Према попису из 2011. године Марадик има 2.095 становника различитих националности, међу којима су најбројнији Срби и Мађари, а затим следе Хрвати и Словаци. Насеље је специфично јер представља мултиетничку средину у којој дуго времена различити народи негују своју, али поштују и туђу традицију и веру. О томе сведочи чињеница да у Марадику и данас постоје три цркве: Православна црква Светог Саве, Реформатска хришћанска црква и Римокатоличка црква Свете Ане.