Rimokatolička crkva Svetog Petra

RIMOKATOLIČKA CRKVA SVETOG PETRA

Biser baroka u Inđiji

Crkva je podignuta 1872. godine i gradila se pune četiri godine. Posvećena je apostolu Svetom Petru. Do tog vremena u Inđiji su postojale kapele, manje crkve, budući da je u varoši živeo manji broj katolika. Bogosluženje se uglavnom odvijalo u maloj crkvi posvećenoj svetom apostolu Petru. Ona je bila zidana od naboja, a pored nje se nalazila drvena zvonara. Naseljavanjem Nemaca i Mađara u vrlo kratkom vremenu se povećao broj katolika, tako da je došlo do potrebe izgradnje crkve, koja je ostala u istom obliku kao i danas.

Izgrađena je u barokno-klasicističkom maniru, prilagođenom konzervativnom ukusu svojih naručilaca Nemaca. To je monumentalna, jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na južnoj strani i visokim zvonikom na severnoj.

Unutrašnjost hrama je monumentalnog izgleda. Iznad ulaza nalazi se hor sa orguljama. Zidovi su obojeni i ukrašeni biljnim ornamentima, a pod je pokriven dvobojnim pločicama. Glavni oltar se sastoji iz tri dela. U središnjem delu je slika svetog apostola Petra, delo nepoznatog autora iz 19. veka, a sa strana su skulpture slovenskih apostola svetog Ćirila i Metodija, koje su delo Novotnija, skulptora iz Pečuja. Bočni oltari, posvećeni Svetoj Ani i Blaženoj Devici Mariji, preneseni su iz starije crkve.

Arhitektonsko rešenje oltara i skulpture svetitelja dao je sarajevski arhitekta Josip Vinkaš.

Na stogodišnjicu osnivanja župe, 1935. godine, organizovana je velika proslava, a tom prilikom crkva je dobila vitraže, ponovo su oslikani zidovi u unutrašnjosti i pozlaćeni oltari.