Споменик краљици Марији

СПОМЕНИК КРАЉИЦИ МАРИЈИ

Највољенија српска краљица

Споменик краљици Марији налази се у Инђији, у Парку који носи краљичино име. Подигнут је добровољним прилозима 8. новембра 2021. године, на Митровдан, на дан обележавања ослобођењa Инђије у Првом светском рату. Биста краљице Марије у Инђији је прва биста краљице Марије у Србији.

Краљица Марија је била друга кћерка краља Фердинанда од Румуније и краљице Марије од Румуније. Рођена је у Готи (Турингија, Немачка) 9. јануара 1900. године, а умрла у Лондону 22. јуна 1961. године. Краљица Марија се удала за краља Александра I од Југославије у Београду 8. јуна 1922. Била је узор предане и брижне супруге и мајке. Са њим је имала три сина – престолонаследника Петра и принчеве Томислава и Андреја.

Била је веома образована, прва жена са возачком дозволом на Балкану, али оно што је код ње било најизраженије је њена хуманост. За време Првог светског рата радила је са мајком у болници, негујући рањенике. После атентата на краља Александра I у Марсеју 9. октобра 1934. године, наставила је да брине о својим синовима и постала Краљица Мајка. Током Другог светског рата била је врло активна у Црвеном крсту преко кога је слала значајну хуманитарну помоћ у Југославију, али се није потписивала својим именом, већ псеудонимом „Марија К. Ђорђевић“.

После Другог светског рата живела је скромно на свом имању у Кенту у Енглеској. Генерал Шарл де Гол одликовао ју је Великим крстом Легије части.

Краљица Марија је била сахрањена на Краљевском гробљу у Фрогмору, поред замка Виндзор (Енглеска). У мају 2013. године њени посмртни остаци пренети су у краљевски маузолеј на Опленцу.

Била је највољенија српска краљица.