Biciklizam

BICIKLIZAM
EURO VELO 6

Trans-evropska biciklistička ruta EuroVelo 6, koja spaja Atlantik sa Crnim morem, prolazi kroz jedan od najlepših delova Srbije. Ruta kroz Srbiju, koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa. Četvrta etapa Novi Sad – Beograd (duga 96 km), prolazi teritorijom opštine Inđija – od Čortanovaca preko Beške, Krčedina, zatim putem pored Slankamenačkih Vinograda do Starog Slankamena i dalje prema Surduku.

Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda. Duž staze se nalazi niz vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na dunavsku obalu i okolne predele.

Skretanjem sa ove rute do interesantnih naselja opštine Inđija, turisti mogu uživati u lepotama dunavske obale, upoznati tradiciju ovih prostora ali i savremeni duh grada Inđije, centra jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji.

Karakteristike staze kroz opštinu Inđija:
Dužina: 26 km
Visinska razlika: 154 m
Kvalitet staze: dobar

ODMORIŠTE ZA BICIKLISTE U BEŠKI

Na transevropskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6 koja spaja Atlantski okean i Crno more i koja prolazi teritorijom opštine Inđija, u Beški je 2012. godine uređeno odmorište za cikloturiste.  Na ulasku u naselje iz pravca Novog Sada i Čortanovaca, na hortikulturno uređenoj površini, turisti mogu napraviti predah, osvežiti se pijaćom vodom, povezati se na besplatnu wifi mrežu i uz pomoć informacija i mapa na postavljenim info tablama isplanirati nastavak puta.

Odmorište za cikloturiste istovremeno predstavlja i manji seoski trg i park prijateljstva između Beške i partnerskog naselja Karlshuld (Nemačka) te stoga nosi ime Park Karlshuld. Sporazum o partnerstvu Beške i ovog bavarskog naselja potpisan je još 2010. godine.

 
JEZERSKA BICIKLISTIČKA RUTA

Jezerska biciklistička ruta je ruta koja povezuje sva jezera na teritoriji istočnog Srema. Prostire se na teritoriji opština Ruma, Irig i Inđija pored jezera:  Pavlovačko, Borkovačko, Bankovačko (Međeš), Dobrodol i Jarkovci. Obuhvata područje između biciklističke rute Sava i rute Srem, sa kojom je povezana putem tzv. Manastirske rute. Dužina jezerske rute iznosi 155 km.

Na teritoriji opštine Inđija jezerska ruta prolazi kroz Ljukovo, zatim pored Jarkovačkog jezera sve do Maradika. Obeleženo je i skretanje za Jarkovačko jezero kao i staza koja vodi oko jezera. Ruta vodi postojećim asfaltnim putem i delom zemljanim putem koji je u dobrom stanju.

Detaljnije informacije o biciklističkim rutama Srema mogu se pronaći na veb sajtu www.srembike.rs.