Црква Светог Николе – Крчедин

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ

Храм богате библиотеке

Храм преноса моштију Светог оца Николаја подигнут је 1781. године и освећен од стране митрополита Вићентија. Ово је једнобродна грађевина са олтарском апсидом на источној страни и звоником изнад западног дела грађевине. Фасада цркве је рашчлањена ниском соклом, пиластрима и профилисаним кровним венцем. Садашњи изглед црква добија почетком 19. века.

Ограда око цркве је у кованом гвожђу са лепим орнаментима као што је и сама капија. У порти има пуно јела и сребрних борова, док су испред цркве три липе. Са леве стране испред цркве је стари камени крст ограђен кованом оградом са натписом. Иконостас је у више наврата осликаван и припада типу вишеспратних олтарских преграда. Радили су га Едвард Владарш, Димитрије Лазаревић и Теодор Витковић. Аутор слика је Петар Камбера, а певница је дело дрворезбара Марка Вујатовића. Има богату библиотеку црквених књига.

За време Првог светског рата скинута су звона са цркве и претопљена у топове. Док Немци нису направили своју цркву, њихови свештеници и верници су користили српску цркву за богослужење.

На цркви су обављени конзерваторско-рестаураторски радови 1973. године а унутрашњости храма и чишћење резбарених делова и иконостаса 1981. године.

Статус споменика културе од великог значаја добила је 1972. године, а категорисана 1991. године.