Црква Светог Николе

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ

Задужбина Змај Огњеног Вука

Цркву Светог Николе према предању саградио је 1468. године Вук Гргуревић, у народу познатији као Змај Огњени Вук, унук Деспота Ђурђа Бранковића. Црква спада у најстарије споменике ове врсте у Срему. Саграђена је у стилу моравске архитектонске школе. Има велику културно-историјску вредност и представља образац према коме су грађене сремске цркве, међу којима је најпознатија манастирска црква Крушедола.

Црква Светог Николе постоји више од пет векова. Временом је претрепела извесне промене. Највећа промена се огледа у замени крова, па данас постоји један звоник. Ова црква била је и граница између две империје – Угарске и Турске. Крајем 15. и почетком 16. века била је снажан књижевни центар. Ту се наставио рад моравске школе и са многим фрушкогорским манастирима, црква је била спона књижевног покрета у време Рачана.

Најстарија икона која је данас сачувана у цркви је „Недремано око” из 1726. године, рад Теодора Крачуна. Насликана је као део иконостаса. То је религиозно-симболична скоро поетска тема инспирисана стиховима Светог писма. Нове четири престоне иконе поручене су 1749. године. Иконе настале средином 18. века приписују се Николи Нешковићу. Врло је импресиван лик анђела који држи мачеве у рукама.

Иконостас обилује бројношћу икона и сцена. Поред осам икона у соклу, садржи шест престоних икона, од којих четири имају још по пет минијатурних сцена из житија светаца (барокни медаљони), Благовести на царским дверима, 12 празничних икона, 12 апостола, 12 пророкса, Свету Тројицу и Распеће са иконама Богородице и Јована Богослова.

Од рукописних књига из 18. века црква данас има књигу црквеног инвентара („Инвентаријум”) од 1791. године, матичне књиге од 1777. године и циркуларни протокол од 1754. године. Фреске са ликовима Василија Великог, Јована Златоустог и Григорија Богослова датирају између 1470. и 1573. године.