Култура: Адлигат Инђија

ГАЛЕРИЈА АДЛИГАТ ИНЂИЈА

Галерија „Адлигат“ Инђија је огранак Музеја „Адлигат“ из Београда са којим је Туристичка организација општине Инђија потписала Протокол о сарадњи у циљу унапређења туризма, културе, уметности, очувања сећања, науке и образовања.

У приземљу Галерије „Адлигат“ Инђија налази се изложбени део у коме се на сваке две, три недеље смењују изложбе великана наше и светске књижевности, уметности, историје, науке… Такође, ту су кутак посвећен јапанској књижевности; лични предмети и награде новинарке Донке Шпичек и фотографије и књиге писца Раше Попова.

У саставу Галерије „Адлигат“ Инђија налазе се и две просторије са легатима великана 19. и 20. века. У првој се налазе лични предмети, преписке, писма, текстови и намештај писца Милоша Црњанског; књиге, писма и записи краља Милана Обреновића; писма принца Ђорђа Карађорђевића и лични предмети и признања хемичара Марка Т. Лека. У просторији великана 20. века налазе се лични предмети, књиге и награде српског глумца Ивана Бекјарева; лични предмети примабалерине и баронесе Иванке Лукатели; збирке књига и лични предмети Данила Бате Стојковића и писма сликара Саве Шумановића.

Галерија је своја врата за посетиоце отворила 30. марта 2022. године изложбом Павла Вуисића коју чине лични предмети, фотографије, чланци из новина, песме, цртежи итд. Поједини предмети део су трајног легата.

Реч АДЛИГАТ означава више књига укоричених у једне корице, представља симбол више народа, култура, генерација под једним кровом.

Контакт:
Железничка 1 в
064 862 15 05
info@galerijaindjija.rs
www.galerijaindjija.rs

Радно време:
Среда – недеља
11.00 – 19.00 часова