Kultura: Adligat Inđija

GALERIJA ADLIGAT INĐIJA

Galerija „Adligat“ Inđija je ogranak Muzeja „Adligat“ iz Beograda sa kojim je Turistička organizacija opštine Inđija potpisala Protokol o saradnji u cilju unapređenja turizma, kulture, umetnosti, očuvanja sećanja, nauke i obrazovanja.

U prizemlju Galerije „Adligat“ Inđija nalazi se izložbeni deo u kome se na svake dve, tri nedelje smenjuju izložbe velikana naše i svetske književnosti, umetnosti, istorije, nauke… Takođe, tu su kutak posvećen japanskoj književnosti; lični predmeti i nagrade novinarke Donke Špiček i fotografije i knjige pisca Raše Popova.

U sastavu Galerije „Adligat“ Inđija nalaze se i dve prostorije sa legatima velikana 19. i 20. veka. U prvoj se nalaze lični predmeti, prepiske, pisma, tekstovi i nameštaj pisca Miloša Crnjanskog; knjige, pisma i zapisi kralja Milana Obrenovića; pisma princa Đorđa Karađorđevića i lični predmeti i priznanja hemičara Marka T. Leka. U prostoriji velikana 20. veka nalaze se lični predmeti, knjige i nagrade srpskog glumca Ivana Bekjareva; lični predmeti primabalerine i baronese Ivanke Lukateli; zbirke knjiga i lični predmeti Danila Bate Stojkovića i pisma slikara Save Šumanovića.

Galerija je svoja vrata za posetioce otvorila 30. marta 2022. godine izložbom Pavla Vuisića koju čine lični predmeti, fotografije, članci iz novina, pesme, crteži itd. Pojedini predmeti deo su trajnog legata.

Reč ADLIGAT označava više knjiga ukoričenih u jedne korice, predstavlja simbol više naroda, kultura, generacija pod jednim krovom.

Kontakt:
Železnička 1 v
064 862 15 05
info@galerijaindjija.rs
www.galerijaindjija.rs

Radno vreme:
Sreda – nedelja
11.00 – 17.00 časova