O opštini

O opštini Inđija

Opština Inđija je smeštena u severoistočnom delu Srema, na južnim obroncima Fruške gore. Zauzima površinu od 384 km² i čini je 11 naselja: Inđija, Beška, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Krčedin, Čortanovci, Maradik, Ljukovo, Stari Slankamen, Jarkovci i Slankamenački Vinogradi. U njima prema popisu iz 2022. godine živi 43.755 stanovnika različitih nacionalnosti.

Reljef opštine karakterišu obronci Fruške gore koji se protežu severnim delom teritorije i plodna ravnica u južnom delu. Klima čitavog regiona je umereno-kontinentalna. Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od -1ºC, a najtopliji su jul i avgust sa prosečnom temperaturom od 22ºC.

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do novijeg vremena, svedoče o burnoj prošlosti ovog područja. Iako naseljenost teritorije opštine datira iz praistorije, prvi pisani podaci o samom naselju Inđija potiču iz sredine 15. veka. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog područja uz Dunav koji je kroz istoriju predstavljao granicu različitih imperija.

Danas je opština Inđija jedna od najrazvijenijih opština Srbije. Dominantne privredne grane su poljoprivreda, industrija, mala privreda (proizvodno i uslužno zanatstvo), trgovina i turizam.