Традиција: Етно кућа Марадик

ЕТНО КУЋА МАРАДИК

Етно кућа Марадик је сеоско домаћинство старо око 150 година. Налази се у улици Вука Караџића број 41 у Марадику. Аутентичност експоната и интересантна прича о некадашњем начину живота чине је веома атрактивном за посету туриста.

Кућа је по сазнању стара преко 150 година. Грађена је од набоја са врло специфичним распоредом просторија које су биле потребне једном сеоском домаћинству. Од просторија кућа има предњу собу, стражњу собу, кухињицу, ходник дуж предњег дела куће са посебно обрађеним стаклима, затим ту су подрум са лагумом, качара, штала, котобања, свињци и кокошињац. У свим просторијама и окућници налазе се аутентични експонати стари између 50 и 200 година.

У задњем делу дворишта могу се видети стара сеоска кола, саонице, плуг са једном и две бразде кога су вукли два или три коња, шпартач, дрљача, дреш, квеч и други алати који су се користили у једном сеоском домаћинству. Ту су и засађене воћке које су најраспрострањеније на падинама Фрушке горе.

У оквиру Етно куће постоје мини сувенирница и еко пијаца где се могу купити домаћи производи које припремају мештани (домаћи мед, вина и ракије, сезонско воће, домаћи сокови, пекмези, џемови…).

У предњем дворишту се налази етно ресторан капацитета 130 места у коме се служе национална јела. Предјела, јела и посластице која се овде најчешће припремају су: сремачки фруштук, бећар паприкаш, кајгана на сеоски начин, домаћа супа са резанцима, пударски паприкаш, говеђи гулаш, свињокољски паприкаш, шкембићи, свињски папци у сафту, пасуљ са сувим ребрима, крофне са пекмезом, штрудле са орасима или маком, пите савијаче, резанци са маком, гомбоце са шљивама, бакин колач итд. Од домаћих пића служе се: јабуковача, шљивовица, лоза, домаће вино (бело, црно, розе), домаћи сок (зова, вишња, нана, трешња, малина, купина, јагода), кафа, чај…

Посете се организују само уз претходну најаву, за групе од минимум 10 особа.

Контакт:
Армида турс
Милана Илића 18, 22320 Инђија
063 522 548, 022 506 255, 022 560 759, 022 553 143
www.armidatours.co.rs