Tradicija: Etno kuća Maradik

ETNO KUĆA MARADIK

Etno kuća Maradik je seosko domaćinstvo staro oko 150 godina. Nalazi se u ulici Vuka Karadžića broj 41 u Maradiku. Autentičnost eksponata i interesantna priča o nekadašnjem načinu života čine je veoma atraktivnom za posetu turista.

Kuća je po saznanju stara preko 150 godina. Građena je od naboja sa vrlo specifičnim rasporedom prostorija koje su bile potrebne jednom seoskom domaćinstvu. Od prostorija kuća ima prednju sobu, stražnju sobu, kuhinjicu, hodnik duž prednjeg dela kuće sa posebno obrađenim staklima, zatim tu su podrum sa lagumom, kačara, štala, kotobanja, svinjci i kokošinjac. U svim prostorijama i okućnici nalaze se autentični eksponati stari između 50 i 200 godina.

U zadnjem delu dvorišta mogu se videti stara seoska kola, saonice, plug sa jednom i dve brazde koga su vukli dva ili tri konja, špartač, drljača, dreš, kveč i drugi alati koji su se koristili u jednom seoskom domaćinstvu. Tu su i zasađene voćke koje su najrasprostranjenije na padinama Fruške gore.

U okviru Etno kuće postoje mini suvenirnica i eko pijaca gde se mogu kupiti domaći proizvodi koje pripremaju meštani (domaći med, vina i rakije, sezonsko voće, domaći sokovi, pekmezi, džemovi…).

U prednjem dvorištu se nalazi etno restoran kapaciteta 130 mesta u kome se služe nacionalna jela. Predjela, jela i poslastice koja se ovde najčešće pripremaju su: sremački fruštuk, bećar paprikaš, kajgana na seoski način, domaća supa sa rezancima, pudarski paprikaš, goveđi gulaš, svinjokoljski paprikaš, škembići, svinjski papci u saftu, pasulj sa suvim rebrima, krofne sa pekmezom, štrudle sa orasima ili makom, pite savijače, rezanci sa makom, gomboce sa šljivama, bakin kolač itd. Od domaćih pića služe se: jabukovača, šljivovica, loza, domaće vino (belo, crno, roze), domaći sok (zova, višnja, nana, trešnja, malina, kupina, jagoda), kafa, čaj…

Posete se organizuju samo uz prethodnu najavu, za grupe od minimum 10 osoba.

Kontakt:
Armida turs
Milana Ilića 18, 22320 Inđija
063 522 548, 022 506 255, 022 560 759, 022 553 143
www.armidatours.co.rs