Вести

Међународна ТИД регата данас стиже у Стари Сланкамен

После 39. дана пловидбе најстарија, најдужа и највећа међународна, туристичка, спортско-рекреативна, кајак, кану и веслачка регата на свету стиже данас у Стари Сланкамен. Око 140 кајакаша из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Француске, Швајцарске, Холандије и Србије за 75 дана прећи ће пут дуг 2.515 км.

И ове године Општина Инђија, Туристичка организација општине Инђија и Специјална болница „Др Боривоје Гњатић“ из Старог Сланкамена за учеснике регате организовали су традиционалан дочек, обезбедили простор за постављање шатора у дворишту бање, организовали састанак са преставницима земаља, туристичку туру разгледања Старог Сланкамена, као и два оброка. За разлику од претходних година, учесници ТИД регате имаће прилику да чују изворне народне песме у извођењу певачке групе КУД-а Соко из Инђије, дегустирају локалне производе и тако упознају бар део богате традиције овог простора. Поклони припремљени за представнике земаља дело су удружења жена са територије општине Инђије и представљају ручно рађене производе.

Принцип регате је дневно веслање и ноћење у претходно одређеним етапним местима. Поред Београда, једног од четири главна града у Европи у којима регата борави, кајакаши се у Србији задржавају још у 11 места. У Србију, односно у Апатин, кајакаши су упловили 26. јула и после 588 километара и 18 дана, 12. августа напустиће Србију, упловити у Бугарску и наставити пут ка Црном мору где стижу 9. септембра 2017. године.

Организатор ТИД регате кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије уз помоћ домаћина туристичких организација, општина и градова кроз које учесници регате пролазе. Уз претходну најаву и договор са организатором, кајакаши се могу прикључити или искључити где желе, у зависности од своје физичке спреме и слободног времена. Љубитељи спорта, рекреације, боравка у природи и здравог начина живота могу посетити учеснике регате и придружити им се.