Насеља: Инђија

ИНЂИЈА

Урбано језгро Инђије потиче са краја 19. и почетка 20. века, из периода индустријског развоја и периода насељавања становника немачке националности, када настају зграда Општинске управе, кућа Војновића, римокатоличка црква Светог Петра и градске куће са уличним фасадама еклектички обликованим са елементима барока, класицизма, сецесије и неоренесансе. Нешто раније настаје Црква Ваведења Пресвете Богородице која по својим пропорцијама спада међу најлепше и најскладније грађевине у Срему сачуване из 18. века.

Инђија, као центар једне од најразвијенијих и најуређенијих општина у земљи, захваљујући свом убрзаном развоју данас је прерасла у модерно уређену урбану средину.

Својом новом пешачком зоном са монументалним тргом, модерном зградом Културног центра, цветним аранжманима и урбаним мобилијаром, Инђија гради имиџ европског града по мери савременог човека.

Улица Војводе Степе пролази централним делом града и представља главну пешачку зону. Ова изузетна амбијентална целина која представља спој модерне и грађанске архитектуре са краја 19. века, главна је трговачка и пословна зона града са многобројним продавницама и кафеима. Пешачка зона се састоји од два дела, првог нешто старијег и другог дела који је реконструисан 2005. године. Централно место пешачке зоне представља трг код поште на коме се данас одржавају многи значајни догађаји као што су концерти, манифестације, позоришне представе и друга дешавања која обогаћују културни живот града.

Љубитељи културе, уметности и историје могу уживати у посети Галерији Адлигат Инђија. То је огранак Музеја „Адлигат“ из Београда отворен у Инђији у марту 2022. године.

Највећа туристистичка атракција Инђије је тематски туристички комплекс Келтско село. Комплекс је отворен у јулу 2021. године, ради током летње туристичке сезоне, а својим богатим и разноврсним садржајима привлачи велики број посетилаца.