Вести

Пуна примена сервиса еТуриста од априла

Централни информациони систем еТуриста тренутно је у пилот фази и тестирају га јединице локалне самоуправе у Београду, Новом Саду, Нишу, Златибору, Врњачкој Бањи и Сокобањи, а његова пуна примена у целој Србији очекује се у априлу месецу 2020. године, кажу за Тањуг у ресорном Mинистарству.
Овај систем за пријаву и одјаву туриста, обједињаваће све податке о угоститељским објектима за смештај и угоститељима, и тако олакшавати пословање.

– Њихова законска обавеза је да евидентирају госте и да пријављују МУП-у, а сада ће то радити електронски, посредством еТуристе са било ког уређаја повезаног на интернет. Осим једноставнијег пријављивања домаћих и страних туриста, биће омогућено и директно обрачунавање боравишне таксе, а угоститељи ће имати и могућност онлајн подношења захтева за категоризацију, као и многе друге олакшице – кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.
– Захваљујући раду еТуристе имаћемо реалнију слику о стварном броју туриста у нашој земљи и њиховим карактеристикама, што ће нам омогућити да креирамо адекватнију понуду за њих – истичу у Министарству.
Такође, знаће се стварни допринос туризма БДП-у, што директно утиче и на повећање средстава које држава издваја за развој туризма, обзиром да сива економија представља један од највећих проблема са којима се суочава туристичка привреда у Србији.

Процена стручне јавности је да се минимум 30 – 40% угоститељске делатности коју обављају физичка лица реализује у сивој зони, а стање на тржишту указује да је тај проценат још већи.
Контроле су константне, јер су нови прописи на снази још од марта 2019. године, објашњавају у Mинистарству.
Сви угоститељи који пружају услугу смештаја, до сада је требало да заврше поступак категоризације или евидентирања, кажу у Министарству.

Угоститељи који пружају услугу смештаја у угоститељском објекту типа кућа, апартман, соба и сеоско туристичко домаћинство морају физички поднети захтев за категоризацију у локалним самоуправама.

Текст преузет са сајта: www.turistickisvet.com