Naselja: Inđija

INĐIJA

Urbano jezgro Inđije potiče sa kraja 19. i početka 20. veka, iz perioda industrijskog razvoja i perioda naseljavanja stanovnika nemačke nacionalnosti, kada nastaju zgrada Opštinske uprave, kuća Vojnovića, rimokatolička crkva Svetog Petra i gradske kuće sa uličnim fasadama eklektički oblikovanim sa elementima baroka, klasicizma, secesije i neorenesanse. Nešto ranije nastaje Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice koja po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine u Sremu sačuvane iz 18. veka.

Inđija, kao centar jedne od najrazvijenijih i najuređenijih opština u zemlji, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju danas je prerasla u moderno uređenu urbanu sredinu.

Svojom novom pešačkom zonom sa monumentalnim trgom, modernom zgradom Kulturnog centra, cvetnim aranžmanima i urbanim mobilijarom, Inđija gradi imidž evropskog grada po meri savremenog čoveka.

Ulica Vojvode Stepe prolazi centralnim delom grada i predstavlja glavnu pešačku zonu. Ova izuzetna ambijentalna celina koja predstavlja spoj moderne i građanske arhitekture sa kraja 19. veka, glavna je trgovačka i poslovna zona grada sa mnogobrojnim prodavnicama i kafeima. Pešačka zona se sastoji od dva dela, prvog nešto starijeg i drugog dela koji je rekonstruisan 2005. godine. Centralno mesto pešačke zone predstavlja trg kod pošte na kome se danas održavaju mnogi značajni događaji kao što su koncerti, manifestacije, pozorišne predstave i druga dešavanja koja obogaćuju kulturni život grada.

Ljubitelji kulture, umetnosti i istorije mogu uživati u poseti Galeriji Adligat Inđija. To je ogranak Muzeja „Adligat“ iz Beograda otvoren u Inđiji u martu 2022. godine.

Najveća turististička atrakcija Inđije je tematski turistički kompleks Keltsko selo. Kompleks je otvoren u julu 2021. godine, radi tokom letnje turističke sezone, a svojim bogatim i raznovrsnim sadržajima privlači veliki broj posetilaca.