Нови Сланкамен

НОВИ СЛАНКАМЕН

Нови Сланкамен је треће насеље по броју становника у општини Инђија. Смештено је у североисточном делу општине и кроз њега пролази регионални пут Р-109 који од Дунава тј. Старог Сланкамена води према Инђији (15 км) и даље ка Руми.

До пред крај 18. века насеље Нови Сланкамен није постојало. До 1783. године постојало је само насеље Сланкамен и тај назив се односио на данашњи Стари Сланкамен. У периоду владавине цара Јосипа II, ради јачања Војне крајине, на само 3 км југозападно од постојећег Сланкамена (Старог), почело је насељавање Хрвата из Далмације и Лике, а затим су досељени и Немци и Словаци. Да би се новоосновано насеље разликовало од тадашњег, оно добија назив Нови Сланкамен. Средином 1990-их година из Новог Сланкамена се одселио знатан број Хрвата и доселио знатан број Срба из прекодринских крајева и са Космета.

Иако је највећи број кућа у Новом Сланкамену новије градње, у њему се данас може видети и неколико кућа које су грађене у периоду пре и после Другог светског рата. Једна од њих је и зграда Старе српске школе у Карађорђевој улици испред које се налази уређени парк. Некада се у њој одржавала школска настава, а данас је то прстор Предшколске установе „Бошко Буха”. Поред овог објекта који је евидентиран као непокретност под заштитом, постоји још неколико објеката занимљиве архитектуре који уживају заштиту.

У центру насеља налазе све две цркве: српска православна црква Светог Преображења и римокатоличка црква Светог Михајла Арханђела.