Спомен-обележје палим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1945. године

СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ПАЛИМ БОРЦИМА И ЖРТВАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА 1941-1945. ГОДИНЕ

Симбол отпора и пркоса

Споменик је постављен при улазу у село Чортановци, на полукружној тераси која је израђена од полуобрађеног камена. На средини терасе, на високом двоструком постољу, постављена је бронзана фигура која приказује раскораченог борца у сељачком оделу са стиснутим песницама. На источној и западној страни постоља уграђене су беле спомен-плоче на којима су уклесана имена 52 пала борца и 44 жртве фашистичког терора.

У кратком рату против Краљевине Југославије, немачке трупе окупирале су Чортановце средином априла 1941. године. После окупације власт у селу преузели су домаћи Немци доведени са стране пошто у селу није било њиховог живља. Поставили су свог комесара и једног полицајца. У бившој жандармеријскогј станици постављено је дванаест усташа, доведених из Сремских Карловаца.

Одмах су приступили акцији покрштавања Срба, међитим пркосни Чортановчани нису поклекли пред притисцима и свега три особе је прешло у католичку веру.

            Све време рата Чортановчани су организовано пружали отпор непријатељу а најуспешнија акција је изведена у јесен 1943. године када су извршили напад на домобранску опсаду која је чувала чортановачки тунел. Заплењено је 105 пушака, три пушкомитраљеза и неколико сандука бомби и муниције и заробљено 90 домобрана. Тада је запаљена зграда општине, а пошта је демолирана.             Споменик је заштићен 1986. године од стране Завода за заштиту споменика.