Споменик Лази Харамбаши

СПОМЕНИК ЛАЗИ ХАРАМБАШИ

Сасански Робин Худ

Плато испред Дома културе у Новим Карловцима од 2018. године краси споменик посвећен Лази Харамбаши, тј. хајдуку Лазару Добрићу који је хајдуковао крајем 18. и почетком 19. века, а за његову поставку најзаслужнији је овдашњи уметник Предраг Бањеглав.

Лазар Добрић је био хајдучки харамбаша, највише је боравио у Срему, па и даље покрај Дунава. Остао је упамћен као хајдук који је пљачкао турске и аустријске трговце а део плена, посебно жито, брашно и остале намирнице често делио народу. Легендарни одметник постао је чувен по својој снази и по томе што је увек био спреман да заштити слабе и потлачене. Kасније ће испред неке од потера побећи јужно од Саве и предводити чету у којој су били чак Станоје Главаш и Хајдук Вељко.

Једно од Лазиних најомиљенијих упоришта било је напуштено селиште Црвенка код Батајнице, за коју се говорило „Црвенка је хајдучка тврђава”! Истакао се у борбама за Тимочку крајину. Погинуо је почетком Првог српског устанка у селу Сиљевац у Левачкој нахији. Упамћен је по великој храбрости, оригиналности и духовитости у извођењу својих планираних акција.

Споменик Лази Харамбаши је први споменик у Војводини који је постављен у част неког хајдука.