Спомен простор на обали Дунава

СПОМЕН ПРОСТОР НА ОБАЛИ ДУНАВА

Да ли ће слобода умети да пева

На Фрушкој гори је скоро све време Другог светског рата била партизанска слободна територија, те су се широм планине налазиле партизанске базе, скривене у земуницама. Најјачи размах ослободилачке борбе у Војводини током 1942. године био је у Срему. Фрушкогорски и Подунавски одред окупили су се, марта 1942. године, на Фрушкој гори и до краја јуна извели преко 30 успешних акција.

Због масовног учешћа народа Срема у Народноослободилачкој борби Немци су одлучили да крајем септембра 1943. изведу офанзиву којом би обухватили до тада најшири простор у Срему. Циљ офанзиве је био да се униште партизанске јединице, опљачкају и попале села и да се све способно мушко становништво одведе у логоре. За ову офанзиву Немци су ангажовали 30.000 војника.

Спомен простор лоциран је на обали Дунава, испод крчединских винограда, на удаљености око пет километара од села Крчедин, а на месту где је некада био улаз у партизанску базу подигнут је зид од тесаног камена, на коме је уграђена плоча од црног гранита.

На плочи су уклесане следеће речи:

БОРЕЋИ СЕ ЗА СЛОБОДУ И БОЉИ ЖИВОТ СВОГ НАРОДА ОВДЕ СУ СЕПТЕМБРА 1943. ХЕРОЈСКИ ПОГИНУЛИ ЛАЗАРЕВИЋ ДУШАН, МЛАДЕНОВИЋ НАДЕЖДА, РЕЛИЋ ЖИВАН И ВОЛКАР ЈЕЛИЦА

Ови партизани су изгинули у током прве фазе непријатељске офанзиве 1943. године на Фрушку гору. У току ове офанзиве непријатељ је случајно открио неколико партизанских земуница на потезу од Крчедина до Бешке на обали Дунава. Тако је откривена и ова база и сви они који су се нашли у њој изгинули су у сукобу са непријатељским војницима.

Како је ово једно од значајних историјских места из НОБ- а, он је 1982. године стављен под заштиту Завода за заштиту споменика културе.