Римокатоличка црква Светог Петра

РИМОКАТОЛИЧКА ЦРКВА СВЕТОГ ПЕТРА

Бисер барока у Инђији

Црква је подигнута 1872. године и градила се пуне четири године. Посвећена је апостолу Светом Петру. До тог времена у Инђији су постојале капеле, мање цркве, будући да је у вароши живео мањи број католика. Богослужење се углавном одвијало у малој цркви посвећеној светом апостолу Петру. Она је била зидана од набоја, а поред ње се налазила дрвена звонара. Насељавањем Немаца и Мађара у врло кратком времену се повећао број католика, тако да је дошло до потребе изградње цркве, која је остала у истом облику као и данас.

Изграђена је у барокно-класицистичком маниру, прилагођеном конзервативном укусу својих наручилаца Немаца. То је монументална, једнобродна грађевина са полукружном апсидом на јужној страни и високим звоником на северној.

Унутрашњост храма је монументалног изгледа. Изнад улаза налази се хор са оргуљама. Зидови су обојени и украшени биљним орнаментима, а под је покривен двобојним плочицама. Главни олтар се састоји из три дела. У средишњем делу је слика светог апостола Петра, дело непознатог аутора из 19. века, а са страна су скулптуре словенских апостола светог Ћирила и Методија, које су дело Новотнија, скулптора из Печуја. Бочни олтари, посвећени Светој Ани и Блаженој Девици Марији, пренесени су из старије цркве.

Архитектонско решење олтара и скулптуре светитеља дао је сарајевски архитекта Јосип Винкаш.

На стогодишњицу оснивања жупе, 1935. године, организована је велика прослава, а том приликом црква је добила витраже, поново су осликани зидови у унутрашњости и позлаћени олтари.