Гастрономија и вино

ГАСТРОНОМИЈА

Читава Војводина, а самим тим и Срем, познати су по својој гастрономији. Кухиња Срема има одлике класичне српске кухиње, која је ипак због присуства других народа на овим просторима врло специфична. Она је формирана као одраз географских карактеристика и друштвених збивања.

На исхрану и припремање јела у Срему много је утицао долазак Немаца. Они су донели своја јела, обичаје, начине припремања зимнице, вина, гајења воћа и винове лозе, па је српско становништво попримило много тога од њих. Такође, у Срему је присутан и велики утицај и богатство кулинарских знања мађарске, румунске и словачке кухиње.

Утицај се може видети и у називима многих јела која су до данас сачувана. Из немачког језика остали су називи: фруштук – доручак (Das Frühstück), јаузна – ужина (Die Jause), форшпајз – предјело (Die Vorspiese), ринфлајш – говеђе месо (Die Rindfleisch), цушпајз – вариво (Die Zuspeise), док је из мађарског језика остао перклет / пржено месо у сопственом сосу (Pörkölt), гулаш (Gulyás), папарикаш (paprikás)…

Слане специјалитете, као што су супе, сосови, теста и тестенине, гулаши, парикаши, перкелти, али и сарме, пуњене паприке, мусака, пасуљ, јела од риба, јела са роштиља и печења, али и бројне слатке сремачке посластице, као што су крофне, штудле, гомбоце, разне пите и куглофе можете пробати у бројним ресторанима и салашима у општини Инђија.

ВИНО

Традиција гајења винове лозе и производња вина у Срему и на Фрушкој гори датирају још из римског периода. Иако постоје веровања да су у Панонској низији, па самим тим и у Срему, винову лозу узгајали Илири, почетак развоја виноградарства у овим крајевима везује се за Римљане и цара Марка Аурелиус Пробуса који је укинуо скоро два века дугу забрану производње вина у римским провинцијама и засадио прву лозу на овим просторима, недалеко од Сирмијума (данашње Сремске Митровице).

Од белих сорти данас се на подручју Срема највише узгајаја Италијански ризлинг, затим Траминац, Совињон, Сила, Рајнски ризлинг и др. Од сорти црног грожђа овде се највише гаје Франковка, Португизер, Мерло, Пробус, Бургундац црни и др. У фрушкогорским подрумима производи се и јединствено десертно вино у Србији – бермет (слатко, миришљаво, ароматично вино које личи на италијански вермут).

Посете винаријама данас су постале су незаобилазни део туристичких тура. На територији општине Инђија постоји неколико атрактивних винарија отворених за посету туриста.