Споменик стрељаним мештанима села Бешка

СПОМЕНИК СТРЕЉАНИМ МЕШТАНИМА СЕЛА БЕШКА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Злочин без казне

Један од најпотреснијих догађаја у општини Инђија одвијао се током Првог светског рата, када су по кратком поступку аустроугарски војници стрељали шесторо мештана Бешке у Петроварадину, и то само зато јер су жељно очекивали долазак српске војске.

Међу стрељаним је била и академска сликарка Даница Јовановић, која се са школовања из Минхена вратила непосредно пред кобни догађај. У тренутку убиства имала је само двадесет и осам година.

Жртве су сахранили на Петроварадину и то у супротности са свим православним и људским обичајима, тела су бачена стомаком надоле а главе су уместо ка истоку, окренули су према западу.

Четири године након рата тела су ексумирана и сахрањена у порти бешчанске цркве.

Међутим, почетком Другог светског рата једна од првих одлука месних Шваба је била да се гробови и споменик изместе на локално сеоско православно гробље где се и данас налазе.

Споменик у форми обелиска урађен је у класицистичком духу од тамног гранита. На предњој страни је уклесана посвета споменика, са именима стрељаних, а са задње стране су стихови Јована Јовановића Змаја. Испред споменика се налазе четири камена крста са именима стрељаних.