Култура: Меморијална соба Данице Јовановић

МЕМОРИЈАЛНА СОБА ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ

Меморијална соба Данице Јовановић смештена је у Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки. Настала је на иницијативу Друштва српско-грчког пријатељства Бешка редизајном изложбе Даница Јовановић (1886-1914) – неостварени снови ауторке др Јасне Јованов и изложбе Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, премијерно приказаној у Дому Војске Србије 2014. године.
Поставка је остварена у сарадњи са др Јасном Јованов и Јасмином Јакшић Субић, према чијој je идејној концепцији поставку реализовала Александра Решњак Пешић, дизајнерка горе поменуте изложбе, а уз подршку и ангажовање ОШ „Браћа Груловић“ Бешка и Месне заједнице Бешка.

Меморијална соба представља трајно подсећање на значајну личност српске уметности и омогућује доступност националног културног блага широј заједници.

Посете су могуће само уз претходну најаву Месној заједници Бешка на број телефона 022 570 039 или Друштву Српско-грчког пријатељства Бешка на број телефона 064 370 39 66 и 060 439 68 05 .

ДАНИЦА ЈОВАНОВИЋ

Даница Јовановић је друга по реду српска сликарка која је завршила ликовну академију. Рођена је 1886. године у Бешки, а студије сликарства је завршила у Минхену 1914. године. Она представља једну од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века. Током школовања у Београду и у Минхену, као и током летњих распуста у Бешки интензивно је сликала, што је резултирало уметничком заоставштином од стотинак радова. Са друге стране, њен ангажман у српском академском друштву „Србадија“ у Минхену, боравак у Београду почетком Првог светског рата, као и дочек српских војника у Бешки, побудило је пажњу полиције и војних власти из Петроварадина те је међу првим нашим уметницима страдала као жртва Првог светског рата 12. септембра 1914. године стрељањем на Петроварадинској тврђави. Почетком седме деценије 20. века стваралаштво Данице Јовановић и њен необичан животни пут, интересовања и планови за будућност започели су систематски да се истражују и откривају.