Нови Карловци

НОВИ КАРЛОВЦИ

Нови Карловци се налазе у јужном делу општине Инђија, поред ауто-пута Е-75. Насеље је повезано са Новим Сланкаменом (7 км), Инђијом (8 км), Старом Пазовом (12 км), али и са Новим Садом (39 км) и Београдом (42 км).

Занимљиво је истаћи да у селу и данас има добро очуваних и функционалних старих кућа, поред модерних. Интересантни забати украшени разним орнаментима са исписаном годином изградње и именом власника често се могу видети у Новим Карловцима.

У близини Нових Карловаца налази се црква Светог апостола и јеванђелисте Марка, у народу познатија као Водице. Подигнута је 1883. године, а 2011. године добија статус манастира.

Нови Карловци су у прошлости носили назив Сасе. О пореклу назива постоји више различитих тумачења. Једно се везује за старе рударе Сасе. По другом, село је добило име по долини у близини села на којој у пролеће и данас цвета плава саса.

Након протеривања Турака са ових простора, страдала су многа места па и Сасе. Том приликом Сасе су расељене и све до половине 18. века помињу се као пустара. Због претрпљене велике штете у рату са Турцима, 1720. године становници Сремских Карловаца поднели су молбу да им се уступе пустаре Сасе, Пазова и Јарковци. Исте године, три карловачка трговца закупила су пустару Сасе. Прва насељавања вршили су углавном Карловчани те се верује да је насеље управо због тога добило назив Нови Карловци.