Остаци турског купатила

ТУРСКО КУПАТИЛО – ХАМАМ

Турски хамам у Срему

Постоје само два сачувана турска купатила северно од Саве и Дунава. Једно се налази у Бачу, а друго управо у Старом Сланкамену. Све је почело тако што су, у близини извора лековите слане воде, током 16. века Турци изградили хамам – слано купатило.

У сутеренском делу објекта на адреси Доситеја Обрадовића број 3, у центру Старог Сланкамена уз католичку цркву, налазе се остаци турског купатила или хамама. Остаци хамама састоје се од три просторије које су некада биле засведене полуобличастим сводом.

Зидови су зидани опеком, омалтерисани, а унутрашњост зидова је орнаментисана оријенталним мотивима. У две просторије је откривен хипокауст. У изградњи су присутни фрагменти римског материјала (опека, камен). Хамам се састојао из три просторије: чекаонице и гардеробе где се служила кафа и чај, просторије за купање и вруће собе – парног купатила. Хамам у Старом Сланкамену је значајан као један од ретко очуваних објеката из периода турске доминације на овом простору.

Данас су његови остаци уклопљени у изложбени простор винарије Акуминкум породице Спасић. Остаци турског купатила су стављени под заштиту Решењем Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица 1973. године.

Кућа стара 175 година, у којој се данас налази винарија и турско купатило, некада је припадала велепоседничкој породици Мркшић, која се бавила виноградарством.