Вести

„Дани Инђије у Приједору“

У периоду од 19. до 21. августа 2022. године представници општине Инђија боравиће у Приједору како би становнике побратимског града упознали са туристичком, културном, гастро и винском понудом општине Инђија.

У петак 19. августа, након пријема у Градској управи Приједор и конференције за медије, у градском парку на постављеним штандовима УЖ „Гороцвет“ представиће златовез и технику пустовања вуне кроз организовану радионицу, а ПГ „Дабић“ домаће локалне производе од меда. На засебном штанду посетиоцима ће бити презентована туристичка понуда и сувенири Инђије, са посебним акцентом на туристичком комплексу „Келтско село“. У исто време, познати стрит арт уметник из Инђије Дејан Ивановић Вупер започеће осликавање мурала који је уједно и поклон Инђије Приједору.

У суботу, поред представљања на штандовима у парку током дана, Инђија ће Приједорчанима припремити веома занимљив вечерњи програм. У Кину „Козара“ у 19 часова биће организована пројекција филма „Лихвар“, снимљеног у Инђији, након које ће се публици обратити продуцент филма Аљоша Ћеранић и глумaц Златан Видовић. Затим у Лапидаријуму Музеја Козаре познати сомелијер Жељко Бохинц водиће „Винску радионицу“ и присутне упознати са фрушкогорским виногорјем и винима Инђије. За крај вечери испред Галерије „Сретен Стојановић“ наступиће инђијски бенд „Каверси“.

У недељу, након обиласка града и НП „Козара“, представници оба града присуствоваће откривању мурала на коме су насликани брат и сестра, као симбол братимљења. Општина Инђија и Град Приједор у марту 2021. године потписали су Меморандум о сарадњи којим је озваничена вишегодишња сарадња. Убрзо је потписан и Споразум о сарадњи туристичких организација два града. Поред јачања привредне сарадње, потписивање Споразума има за циљ успостављање и продубљивање културних и спортских односа кроз различите активности. С тим у вези, током 2022. године реализована је и размена ученика основних школа оба града, као и представљање понуде Приједора у Инђији.