Вести

Дани Старог Сланкамена

Поводом обележавања јубилеја 550 година постојања православне цркве Светог Николе у Старом Сланкамену, а у циљу туристичке промоције овог интересантног насеља, Туристичка организација општине Инђија осмислила је пројекат под називом „Дани Старог Сланкамена“. Пројекат је подржан од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација на Конкурсу за доделу субвенција и дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2018. години и реализује се у периоду од 15. до 22. маја.

„Дани Старог Сланкамена“ обухватају низ догађаја различите тематике. Изложба „Стари Сланкамен кроз векове“ постављена је 15. маја на кеју испред бање. На дванаест изложбених паноа представљена је богата историја насеља и цркве, прича о Бранковићима, о бањи, бици код Сланкамена и осталим занимљивостима везаним за прошлост овог насеља.

Данас је одржана промотивна тура којој су присуствовали представници медија и релевантних институција у области туризма. Тура је обухватала вожњу Дунавом до ушћа Тисе, панорамско разгледање насеља са воде и пешачку туру разгледања са обиласком винарије Акуминкум са остацима турског купатила, цркве Светог Николе и других знаменитости. Такође је планирано организовање неколико пешачких туристичких тура.

Сутра ће на кеју бити одржан Час науке посвећен научнику Милутину Миланковићу, у суботу 19. маја биће одржана сликарска колонија, такмичење у кувању рибље чорбе на платоу у близини цркве и духовно вече у дворишту цркве, затим у недељу 20. маја Света литургија и централна прослава јубилеја, потом и Света литургија на дан летњег Светог Николе, 22. маја.

Туристичка организација наведене догађаје реализује заједно са Општином Инђија, Црквеном општином Стари Сланкамен, Месном заједницом Стари Сланкамен, уз техничку подршку ЈКП „Комуналац“ Инђија и ЈП „Инђија пут“.

Фото: Ненад Михајловић Шоне